Klop aan bij dé vraagbaak voor energiecoöperaties

19 december 2022 20:08

Wil je een energiecoöperatie opzetten in Midden-Nederland? Dan heb je misschien wel vragen, bijvoorbeeld over financiering of netwerk. Stel ze aan de Energiecoöperatiedesk van Rabobank. Lees snel wat we voor je kunnen betekenen.

Energie opwekken is al lang niet meer iets voor grote, landelijke bedrijven. Steeds vaker gaan groepen buurtbewoners zélf aan de slag met duurzame, lokale energie. Alleen al in Midden-Nederland zijn er rond de tachtig energiecoöperaties. Rabobank is blij met deze ontwikkeling, omdat het de energietransitie enorm versnelt. Daarom stimuleren we deze lokale samenwerkingen via de Energiecoöperatiedesk. Eén loket voor al je prangende vragen.

Stel je vragen in elke fase van je project

Wil je weten hoe je een rekening opent? Heb je hulp nodig bij een financiering? Of wil je tips om meer mensen enthousiast te krijgen voor jouw coöperatie? Met deze vragen én meer ben je welkom bij de Energiecoöperatiedesk. Onze gespecialiseerde adviseurs denken graag mee in elke fase van een energiecoöperatie – van starters tot doorgewinterde coöperaties.

Krijg advies over de juiste financiering

Financiering is vaak een obstakel bij de oprichting van een nieuwe energiecoöperatie. Er is in de opstartfase namelijk veel geld nodig om het project te ontwikkelen, maar er is ook weinig zekerheid voor een potentiële financierder. Loop je hier tegenaan? Dan kan de Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperatie je misschien net dat extra zetje geven. Kijk of jouw coöperatie in aanmerking komt voor deze bijdrage. Komen er in een latere fase ingewikkelde geldkwesties op je pad, dan is het Realisatiefonds of team Project Finance misschien iets voor jou.

Maak gebruik van ons netwerk

De Energiecoöperatiedesk is dus een handige vraagbraak voor iedereen die erover denkt een energiecoöperatie op te richten of al goed op weg is. Een groot netwerk is hierbij belangrijk, zéker als je coöperatie nog in de kinderschoenen staat. Kun je hulp gebruiken bij het vergroten van je netwerk, dan ben je bij ons ook aan het juiste adres. Wij koppelen je graag aan gelijkgestemden of verwijzen je door naar andere partijen. Want: samen weet je meer dan alleen.

Waarom de Energiecoöperatiedesk?

Betrokkenheid bij de lokale samenleving is voor ons als coöperatieve bank heel belangrijk. Daarom richten we ons op voedseltransitie, klimaat- en energietransitie en de transitie naar een meer inclusieve samenleving. Met de Energiecoöperatiedesk dragen we bij aan het versnellen van de energietransitie en sluiten we aan bij het klimaatakkoord. Hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project. Iets waar wij ons graag voor inzetten.

Wil je een energiecoöperatie opzetten?

Zet de eerste stap naar een duurzamere samenleving en kom in contact met de Energiecoöperatiedesk Mail naar energiecooperatiedesk.mn@rabobank.nl om in contact te komen met onze adviseurs, Gert-Jan Dijkstra, Jan-Pieter Zonneveld, Roel Bakker, Michel Laterveer en Demian Krouwel. Zij helpen jou graag verder.

Hieronder vind je nog twee handige links voor meer informatie en tips.

Rabobank.nl/energiecoöperaties

Handige tips voor oprichten energiecoöperaties