Extra ‘groen’ kunstgrasveld in Alphen aan den Rijn

14 maart 2022 14:33

Vernieuwend, duurzaam en milieubewust. Voetbalvereniging ARC in Alphen aan den Rijn is het allemaal. Dat blijkt maar weer uit hun gloednieuwe en bovenal innovatieve kunstgrasveld met ondergronds waterreservoir. Voor dit duurzame initiatief kreeg ARC financiële steun vanuit het Rabo Impactfonds.

Verzend het artikel per e-mail

Alphen aan den Rijn is niet zómaar een kunstgrasveld rijker. Bij ARC kozen ze voor een duurzame variant die een waterreservoir bevat. Onder het veld kan sinds begin september zo’n 150.000 liter water worden opgevangen, waarmee de club haar grasvelden kan besproeien. ‘Is de watertank vol? Dan loopt het residu gewoon de sloot in’, vertelt Arry Zwaan, secretatis bij ARC.

Nóg duurzamer

De watertank onder het veld is niet het enige duurzame. ‘De infill van kunstgras wordt normaal gesproken gemaakt van autobanden. Ons veld is van gerecyclede kunstgrasvelden gemaakt, waardoor er geen productieafval overblijft.’ Zelf doet de club ook aan recycling. Van het uitgegraven zand maakten ze staantribunes, waardoor het niet door vrachtwagens afgevoerd hoeft te worden. ‘Tel daar de ledverlichting rondom het veld bij op, en je hebt een mooi groen totaalplaatje.’

Meer, meer, meer

Met ruim 1900 leden is ARC een forse voetbalclub. Door het nieuwe veld kunnen er meer ploegen trainen en ook meer wedstrijden tegelijk plaatsvinden. ‘Je merkt dat het hier weer écht een ontmoetingsplek is geworden. Supporters blijven langer hangen omdat ze simpelweg meer wedstrijden kunnen zien en de omzet van de kantine is flink gestegen. Maar de glimlach van de spelers is natuurlijk het meeste waard’, besluit Arry Zwaan.

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de energietransitie. Voetbalvereniging ARC ontving vanuit het Rabo Impactfonds 10.000 euro.

Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op Onze coöperatieve bijdrage - Groene Hart Noord - Rabobank