Samen bouwen aan een duurzaam bedrijventerrein

1 juli 2025 16:47

Bedrijventerreinen zijn de motor van onze economie, maar verbruiken ook veel energie en grondstoffen. Wil je als bedrijventerrein aantrekkelijk blijven en bijdragen aan de klimaatdoelen? Dan is verduurzamen essentieel. Of je nog moet beginnen of al duurzame stappen hebt gezet, samen met partners helpt Rabobank je graag verder.

Lage Weide verduurzaming bedrijventerrein drone

Waarom verduurzamen als bedrijventerrein?

Bijna de helft van het totale gasverbruik en een derde van het elektriciteitsverbruik in Nederland wordt verbruikt op bedrijventerreinen (TNO, 2024). Door die te verduurzamen kun je dus écht verschil maken. Zeker als je samenwerkt met andere ondernemers. Je zet dan sneller stappen en profiteert van schaalvoordelen.

Samen verduurzamen? We helpen je graag

Laadpalen delen, het terrein vergroenen of een energiehub opzetten – er zijn mogelijkheden genoeg.

    Waar begin ik?
    Wat werkt, dat verschilt per terrein. Wij denken met je mee en kijken wat bij je situatie past. Een Green Deal is vaak een mooi startpunt: dit is een informele samenwerkingsovereenkomst tussen overheden, parkmanagers en Rabobank om het terrein samen te verduurzamen. Maar ook zonder zo’n overeenkomst kun je aan de slag. Alles begint met de vraag: wat past bij jouw terrein? Wij helpen je het antwoord daarop te vinden.
    Wat doet Rabobank?
    Wij ondersteunen bedrijventerreinen met kennis, netwerk en coöperatief dividend. Wij denken graag mee op strategisch en financieel vlak. Of het nou gaat om energietransitie, circulariteit of klimaatadaptatie. Zo bieden we maatwerk voor ieder uniek bedrijventerrein.
    Hoe meld ik me aan?
    Stuur een mail naar Kelly Sakkers, Business Development Manager: kelly.sakkers@rabobank.nl

Energiehubs: lokaal opwekken, samen verdelen

Hoe kun je verduurzamen én slimmer omgaan met het volle elektriciteitsnet? Een energiehub is een van de mogelijkheden. Samen met andere ondernemers wek je lokaal energie op, stem je het verbruik op elkaar af en kun je energie tijdelijk opslaan. Zo benut je elkaars pieken en dalen in het verbruik én houd je ruimte vrij op het net.

Ontdek hoe Rabobank je helpt om een energiehub te starten.

Waarom zet Rabobank zich in voor de verduurzaming van bedrijventerreinen?

Als coöperatieve bank geloven we al 125 jaar in de kracht van samen. Bedrijventerreinen zijn een belangrijke schakel in de energietransitie. Daarom helpen we ondernemers, parkmanagers en overheden om duurzame plannen te realiseren – van energiehubs tot vergroening. Zo versnellen we samen de overgang naar een toekomst waarin bedrijventerreinen niet alleen economisch sterk zijn, maar ook energiezuinig en klimaatbestendig.

Laat je inspireren door deze bedrijventerreinen in Midden-Nederland:

In de regio Midden-Nederland hebben we ruim vijftien bedrijventerreinen geholpen de eerste stappen te zetten in verduurzaming. Dit zijn daar twee mooie voorbeelden van:

Benieuwd hoe het er bij Lage Weide uitziet? Bekijk de video:

Wil je als ondernemer je pand verduurzamen, los van een collectieve aanpak?

Ook dan staan we voor je klaar met praktische tools, gericht advies en een financiële bijdrage.

Dit kun je doen:

    Maak gebruik van de Rabo MKB Duurzaamheidsbijdrage
    Als klant van Rabobank kun je een bijdrage ontvangen voor de verduurzaming van je bedrijfspand. Bijvoorbeeld voor ledverlichting, isolatie of zonnepanelen. Vraag de bijdrage meteen aan.
    Laat een gebouwscan uitvoeren
    Bekijk welke maatregelen het beste bij jouw bedrijfspand passen en begin vandaag nog met verduurzamen. Doe de gebouwscan.
    Krijg energie-advies op maat
    Stichting Energieke Regio, een onafhankelijke partner, geeft advies op maat over energiebesparende maatregelen en zonnepanelen. Als klant van Rabobank ontvang je hiervoor een voucher van € 900. Kijk hoe Energieke Regio jou kan helpen.
    Laat je inspireren door andere mogelijkheden
    Er zijn nog veel meer manieren om je bedrijf te verduurzamen – van circulair ondernemen tot duurzaam financieren. Bekijk de mogelijkheden.