Bessel praat over geld

Bessel is na 45 jaar Rabobank met pensioen en SchuldHulpMaatje. Tijdens zijn werk bij Rabobank was hij vaak betrokken bij klanten die hun verplichtingen tegenover de bank niet na konden komen. Dit inspireerde hem om te onderzoeken hoe hij geldproblemen kan voorkomen of mensen kan helpen om uit die problemen te komen. Zodoende helpt hij nu als SchuldHulpMaatje anderen uit de problemen te komen.

Rabo-medewerker & vrijwilliger bij Bank voor de Klas

Vaak begint de hulp met inzicht in de financiën en wordt de oorzaak gezocht. Als er vervolgens een oplossing is gevonden helpt Bessel de hulpvrager inzichtelijk te krijgen welke afspraken met schuldeisers gemaakt kunnen worden. Waar Bessel het meest trots op is? “Wanneer iemand aan het einde van het traject zelfstandig zijn geldzaken kan beheren.” Bessel zou het mooi vinden als mensen sneller om hulp vragen. “Vaak wordt de hulp pas ingeroepen als het al erg laat is.

“We worden pas echt grote mensen als we ook over de minder positieve kanten van geld durven te praten.”

Daarnaast heerst er volgens hem een enorm taboe op het praten over de minder positieve kanten van geld. Dit maakt het voor mensen met geldproblemen extra lastig om hiermee naar buiten te komen. “We worden pas echt grote mensen als we ook over de minder positieve kanten van geld durven te praten”, vindt Bessel. Dit doe je volgens hem door nooit direct over geld te praten. Je kunt beter eerst openlijk polsen wat er bij de persoon speelt en waar zijn of haar zorgen liggen. Tijdens het gesprek zelf draait alles om luisteren én belangstellende vragen stellen. Zo kom je achter de echte problemen, bouw je een vertrouwensrelatie en kom je het best tot oplossingen.

Wil jij net als Bessel anderen helpen door het gesprek over geld te starten?

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we gesprekken met familie en vrienden. Of met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Weet je niet hoe je een gesprek kunt starten? Lees dan onze tips.