Tips 1. Zorg voor de juiste setting

Praten over geldzaken is niet voor iedereen even makkelijk, zeker niet met vrienden en familie. Om er dan toch over te praten, moeten we een emotionele brug over. Daarbij helpt het om voor een fijne setting te zorgen, dat zorgt ervoor dat we ons meer op ons gemak voelen en daardoor ook opener zijn. Zorg voor een setting waar jullie je allebei goed bij voelen. Ga bijvoorbeeld samen een wandeling maken. Het is in deze tijd soms iets lastiger om bij elkaar te komen. Maar het helpt al door het gesprek via videobellen te houden. Dan zie je elkaars gezicht en emoties.

Tip 2. Een goed begin is het halve werk

Voor een gesprek over geldzaken is het belangrijk om eerst vanuit een vraag te werken over een alledaagse situatie waar jij moeite mee hebt als het gaat om je financiën. Doe dit met iemand waarvan jij het idee hebt dat die persoon zijn of haar zaakjes goed op orde heeft. Om zo’n gesprek op gang te helpen kan je bijvoorbeeld een aantal laagdrempelige vragen stellen. Een paar voorbeelden:

· Hoe pak jij dat aan om iedere maand niet onnodig veel geld uit te geven aan de boodschappen?

· Hoe houd jij je financiële uitgaven maandelijks bij?

· Heb jij er wel eens over nagedacht om eerder te stoppen met werken en leg je daar nu bewust geld voor opzij?

· Hoe zorg jij dat er iedere maand geld gespaard wordt?

· Maak jij bepaalde financiële afspraken met je partner over waaraan en hoeveel er uitgegeven wordt?

Tip 3. Alleen luisteren is al heel belangrijk

Naast zelf over geldzaken willen praten, kan het ook zo zijn dat jouw vriend(in) dit graag met jou wil bespreken. Met je billen bloot gaan en je geldproblemen op tafel leggen kan best eng zijn. Daarom een tip voor als jouw vriend(in) erover begint. Voor veel mensen voelt het toch een beetje als falen om openlijk toe te geven dat ze geldproblemen hebben of financiële missers hebben gemaakt. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het belangrijkste is om iemand gewoon zijn of haar verhaal te laten vertellen en niet allerlei vragen te stellen. Dat betekent luisteren, begrip tonen en niet oordelen. Daarna kan je vragen of je mag helpen.

Afhankelijk van de situatie kun je na het voeren van het gesprek over geldzaken samen een eerste stap zetten om de eventuele financiële problemen op te lossen. Begin hiervoor met kleine stappen. Door bijvoorbeeld eerst eens naar 'Hulp bij Geldzorgen' te gaan of het loket voor schuldhulpverlening bij de gemeente als het echt mis is. Bespreek met elkaar wat hij of zij concreet wil bereiken en wil veranderen in de komende periode op financieel gebied. En deel het probleem dan in stukjes op. In één keer de schuld aflossen gaat lastig worden. Maar een overzicht van de inkomsten en uitgaven maken met daarin standaard iedere maand een bedrag reserveren wat gebruikt wordt om de schuld af te lossen, kan al een hele concrete eerste stap zijn.

Tip 4. Samen dromen (financieel) waarmaken

Als je een partner hebt, ben je samen verantwoordelijk voor een huishouden. Misschien neemt onbewust één van de twee iets meer taken op zich als het gaat over de financiën. Het kan dan juist interessant zijn om af en toe eens met elkaar te praten over hoe die ander nou aankijkt tegen bepaalde geldzaken. Zijn er onuitgesproken dromen die de ander nog eens wil waarmaken? Is er misschien de gezamenlijke wens om een mooie reis te gaan maken? Over geld praten hoeft echt niet saai te zijn. Maak een overzicht van de doelen die jullie allebei willen bereiken en maak een inschatting van wat dit ongeveer gaat kosten. Je kunt hiervoor Spaarpotjes aanmaken. Zo kun je die dromen gaan waarmaken (na de lockdown). Daarnaast is het sowieso goed om eens per jaar, of bij grote veranderingen, de budgetten met elkaar door te nemen. Een uurtje is dan al voldoende. Dan weet je allebei weer hoe het ervoor staat.

Tip 5. Generaties kunnen van elkaar leren

Senioren en jongeren kunnen veel van elkaar leren als het gaat om geldzaken. Oudere generaties zouden het voortouw kunnen nemen in het delen van tips over geldzaken richting de jongere generaties. Zij kunnen ervaringen uit hun financiële verleden met de jongere generaties delen. Jongeren kunnen op hun manier de oudere generaties dan weer wat leren over het digitaal bijhouden van de financiën. Zo zorgen we er samen voor dat we een financieel gezonde toekomst tegemoet gaan. Een aantal gespreksonderwerpen kunnen zijn:

· Van welke grote financiële keuzes heb jij spijt, of ben jij juist erg blij dat jij ze genomen hebt?

· Welke adviezen zou jij jongeren geven als zij nu een eerste hypotheek afsluiten?

· Hoe ben jij omgegaan met het opbouwen van jouw pensioen?

· Hoe heb jij vroeger kunnen sparen?

De Praten over geld Challenge

Veel mensen vinden praten over geld lastig, terwijl het je kan helpen om financieel inzicht en overzicht te krijgen. Maar hoe begin je nu een gesprek over geld? In de e-training ‘Praten over geld Challenge’ krijg je voorbeelden te zien van gesprekstarters die jou kunnen helpen om het gesprek over geld makkelijker te voeren. Ga jij de uitdaging aan?