Brian praat over geld

Brian is Rabo-medewerker en vrijwilliger bij Humanitas. Als coördinator van het project Thuisadministratie helpt hij mensen orde en overzicht in de financiën te krijgen. Hierdoor kunnen zij zelf vervolgstappen zetten. Brian is als vrijwilliger aan de slag gegaan omdat hij financieel gedrag erg interessant vindt. Wat zijn de drempels die mensen ervaren? En hun triggers?

Rabo-medewerker & SchuldHulpMaatje

Naast dat Brian een goede luisteraar is, vindt hij het ook heel waardevol om met verschillende mensen in contact te komen. Dankzij het bieden van inzicht en overzicht, heeft hij een aantal mensen weer laten lachen en de stress bij hen weggenomen. Maar, het meest trots is hij nog altijd op de hulp die hij aan een echtpaar geboden heeft.

Dankzij Brian werden zij zelfredzaam. Volgens hem mogen meer mensen over hun trots heenstappen en om hulp vragen als ze iets niet begrijpen. “Er is in Nederland weinig nodig om in de geldproblemen te komen. Laaggeletterden zijn het meest kwetsbaar”, vertelt hij.

“Er is in Nederland weinig nodig om in de geldproblemen te komen. Laaggeletterden zijn het meest kwetsbaar.”

Schulden zijn volgens Brian een taboe geworden, terwijl voor een kwart van onze samenleving de wereld van toeslagen, de regels eromheen en de boetecultuur gewoon veel te ingewikkeld is geworden. Als je iemand wilt helpen, adviseert hij dan ook om ruimte te maken voor de ander om zich uit te spreken en nooit te oordelen. Het gesprek over geld kan je makkelijk starten door te vragen of iemand ergens voor spaart: “Met het antwoord op die vraag weet je vaak al meer dan genoeg.” Naast zijn baan wil hij binnenkort graag als zelfstandig gecertificeerd budgetcoach aan de slag.

Wil jij net als Brian anderen helpen door het gesprek over geld te starten?

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we gesprekken met familie en vrienden. Of met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Weet je niet hoe je een gesprek kunt starten? Lees dan onze tips.