Gerrie praat over geld

Gerrie is Rabo-medewerker en vrijwilliger bij Formulierenhulp van Humanitas in gemeente Rheden. Als medewerker Dagelijkse Bankzaken bij Rabobank ziet zij regelmatig mensen die geldvragen hebben en het lastig vinden om hun administratie op orde te houden. Om anderen een zetje in de goede richting te kunnen geven, meldde zij zich daarom aan als vrijwilliger bij Formulierenhulp.

Rabo-medewerker & vrijwilliger Formulierenhulp bij Humanitas

In haar rol als vrijwilliger helpt Gerrie mensen voornamelijk met het lezen van brieven, aanvragen van (gemeentelijke) ondersteuning en hun weg te vinden op het web. Zo zorgde zij voor de kwijtschelding van gemeentelijke belasting, de aanvraag van de voedselbank en de verwijzing naar instanties als er meer hulp nodig is. Het geeft Gerrie een goed gevoel dat ze middels Formulierenhulp daadwerkelijk kan helpen. “De meeste bezoekers gaan met een goed gevoel weg en we zien ze soms ook weer terug met een volgende vraag”, vertelt zij. Juist daarom mag Formulierenhulp volgens haar nog veel meer zichtbaarheid krijgen. “Iedere gemeente heeft wel een laagdrempelige plek waar je zonder schaamte naar toe kunt als je vragen hebt over geld.”

“De meeste bezoekers gaan met een goed gevoel weg en we zien ze soms ook weer terug met een volgende vraag.”

Daarbij zouden meer mensen alert mogen zijn op signalen van anderen. Zelf kun je volgens Gerrie goed het gesprek over geld aangaan door in algemene zin over je uitgaven en inkomsten te praten. Kom je uit met je inkomen? Als je iemand helpt met geldzorgen is het belangrijk diegene een veilig gevoel te geven en geen oordeel te hebben. Gerrie vindt het dan ook belangrijk om de ander in zijn waarde te laten en te achterhalen waarom iemand vastloopt. Er is soms schaamte om over geldzorgen te praten. “De Formulierenhulp is voor veel mensen een eerste stap om te praten over hun geld en geldzorgen”.

Wil jij net als Gerrie anderen helpen door het gesprek over geld te starten?

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we gesprekken met familie en vrienden. Of met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Weet je niet hoe je een gesprek kunt starten? Lees dan onze tips.