Ilse praat over geld

Ilse is Rabo-lid en oprichter van De Verbindingstuin Den Hoof. Al er íemand weet hoe belangrijk het is om bij geldzorgen tijdig aan de bel te trekken, dan is het Ilse. Als gevolg van de bouwcrisis in 2008 belandde haar ondernemersgezin in een financiële crisis. Bij de lokale voedselbank kwam ze in contact met Mariëtte Claessens, de sociaal makelaar van de gemeente Cranendonck wie haar verder hielp.

Rabo-lid & oprichter van De Verbindingstuin

Met Mariëtte besprak Ilse haar situatie en deelde ze haar droom: een verbindingstuin waar mensen van alle gezindten elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Een plek waar je kunt ontspannen, jezelf kunt zijn en waar Ilse datgene aan anderen kan geven wat zij zelf gemist heeft toen haar bedrijf de bouwcrisis niet overleefde. De sociaal makelaar bracht Ilse in contact met instanties die haar gezin konden helpen bij het oplossen van hun problemen en het verwezenlijken van hun idealen.

Ondersteund door een bijdrage vanuit Rabo ClubSupport is zo het initiatief voor Den Hoof ontstaan, de verbindingstuin in Cranendonck. Dit initiatief maakt Ilse ontzettend trots en heeft haar doen inzien dat je in je armoede, je rijkdom leert kennen. Ilse haar meest waardevolle tip? Blijf vooral niet rondlopen met je geldzorgen: “Door geldproblemen op tijd bespreekbaar te maken, kun je een heleboel ellende voorkomen”, vertelt ze.

““Als mensen in de min komen of leningen aanvragen, vraag dan waardoor of waarvoor.”

Ook is delen vanuit je eigen ervaring en kwetsbaarheid heel waardevol: “Mensen zijn dan sneller over de drempel om hun financiële ervaring of zorgen uit te spreken.” Daarbij is het volgens Ilse belangrijk dat wanneer je iemand met geldzorgen wilt helpen, je luistert zonder oordeel en aanbiedt samen te kijken naar de mogelijkheden. Het gesprek kun je het beste open en vanuit het moment starten. Daarbij kan het vroeg signaleren van problemen ervoor zorgen dat mensen onnodig in de geldproblemen raken. “Als mensen in de min komen of leningen aanvragen, vraag dan waardoor of waarvoor”, adviseert Ilse.

Wil jij net als Ilse anderen helpen door het gesprek over geld te starten?

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we gesprekken met familie en vrienden. Of met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Weet je niet hoe je een gesprek kunt starten? Lees dan onze tips.