Treinonderdeel krijgt tweede leven als kantoorstoel

26 mei 2021 15:51

Duurzaam, sociaal én mooi: bij het Friese bedrijf OPNIEUW! geven medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt gebruikte spullen een tweede leven. Om verder te verduurzamen en groeien nam OPNIEUW! deel aan de Circulair Ondernemen Challenge van Rabobank en ontving zij een lening vanuit Rabo Foundation. Lees hieronder het hele verhaal.

Een medewerker maakt een item in de werkplaats van Opnieuw!

Waarom geen hippe kantoorstoel gemaakt uit de treeplank van een trein? En zou een verkeerslicht leuk staan naast je bank? Of misschien wil je wel een schaaktafel die gemaakt is van plafondonderdelen. Bij de circulaire onderneming OPNIEUW! denken ze graag outside the box en maken ze de tofste (kantoor)meubelen van gebruikte spullen.

Het gaat niet alleen om winst

De duurzame onderneming werd in juni 2018 opgericht door Douwe Jan Boersma. De locatie in het Friese Buitenpost was een bewuste keuze: het hoofdkwartier ligt op loopafstand van het station, want lang niet alle werknemers hebben een auto. Medewerkers van OPNIEUW! hebben in de regel een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgen hier de mogelijkheid om te laten zien wat ze in huis hebben. Het bedrijf is dus niet alleen supercreatief en circulair, maar ook sociaal.

Er zijn in Nederland talloze mensen die wíllen werken, maar niet aan de bak komen. Zij verdienen volgens OPNIEUW! ook een kans. Het sociale aspect van de onderneming is volgens bedrijfsleider Kees Noordmans dan ook essentieel. “Het gaat niet alléén om winst”, zegt hij. “Iets terugdoen voor de maatschappij is minstens zo belangrijk. Je ziet mensen hier opbloeien. De sociale impact is meetbaar. We kunnen precies aantonen hoeveel sociale uren in bijvoorbeeld een door ons gerevitaliseerde stoel zitten.”

De coronacrisis betekende ook voor OPNIEUW! een omschakeling. Enerzijds werd thuiswerken de norm, waardoor de onderneming de vraag naar meubelen voor (duurzame) thuiswerkplekken flink zag toenemen. Anderzijds stelden veel bedrijven een besluit over nieuw kantoormeubilair nog even uit.

Cactus van gerecyclede petflessen

Zowel circulair als sociaal ondernemen heeft volgens bedrijfsleider Noordmans te maken met het creëren van bewustzijn, iets wat soms best lastig is. “Een nieuw product is soms goedkoper, dan moet je mensen duidelijk maken wat het voordeel is van een gebruikt item”, zegt Noordmans. “En als sociale onderneming duren dingen soms iets langer. Bij ons gaat het echter niet om “snel, snel, snel”, maar om sociaal en duurzaam.” En dat levert heel bijzondere spullen op: hoe gaaf is het om een cactus van gerecyclede petflessen met een onderbak van een NS-treinvloer in je kantoor te hebben om de akoestiek te verbeteren?

Het was voor OPNIEUW! een logische stap om aan te kloppen bij Rabobank, die dezelfde waarden deelt. Niet alleen verstrekte Rabo Foundation een lening waardoor het bedrijf kon groeien, ook nam de onderneming deel aan de Circulair Ondernemen Challenge van de bank. Inmiddels is het bedrijf zo gegroeid dat er druk verbouwd wordt en er straks vijf keer zoveel ruimte is als eerst.


Duurzaam Ondernemen

Ondernemers dienen mee te gaan naar een nieuwe economie waarin digitalisering, duurzaamheid en innovatie erg belangrijk zijn. Rabobank biedt naast financiering ook kennis en diverse programma’s die ondernemers hierbij helpen.