Forteiland Pampus: het duurzame pronkstuk in het IJmeer

26 mei 2021 15:51

Fort Pampus, ook wel ‘het geheime wapen van Amsterdam’ genoemd is onderdeel van de Stelling van Amsterdam: een ring van forten, dijken en sluizen rondom Amsterdam gebouwd tussen 1885 – 1895. Forteiland Pampus wil, als eerste Nederlandse monument op de UNESCO-werelderfgoedlijst, volledig zelfvoorzienend en fossielvrij worden. Rabobank ondersteunt bij deze transitie.

Verzend het artikel per e-mail
Man op pampus

Duurzaam zelfvoorzienend systeem

Pampus, een eilandje in het IJmeer, heeft de ambitie om als inspiratiebron en kennisdomein voor het verduurzamen van erfgoed te zijn. Ze wil een duurzaam zelfvoorzienend systeem realiseren waarbij zoveel mogelijk samenwerkt wordt met lokale ondernemers binnen de Stelling van Amsterdam. Dit systeem draagt bij aan een toekomstbestendige exploitatie van het forteiland.

Rabobank & Pampus

De kosten voor het project bedragen 5,5 miljoen euro. Rabobank is een van de financiële partners die betrokken zijn bij de verduurzaming van Forteiland Pampus. Ook zet de bank haar kennis en netwerk in.


Duurzaam Ondernemen

Ondernemers dienen mee te gaan naar een nieuwe economie waarin digitalisering, duurzaamheid en innovatie erg belangrijk zijn. Rabobank biedt naast financiering ook kennis en diverse programma’s die ondernemers hierbij helpen.