Verschillende getallen in een tabel met de tekst 'het geld'

Aflevering 1: Het Geld

In de eerste aflevering onderzoekt Godelieve de rol van geld in de economie. Hoe zou de economie veranderen als je van alle producten de echte prijs zou kennen? Hoe zou ondernemen eruit zien als bedrijven al hun winst weggeven aan goede doelen? En wordt de economie er beter van als we geld kunnen laten verdwijnen? Deze aflevering met Michel Scholte (True Price), Melanie Rieback (Radically Open Security) en kunstenaar Navid Nuur.

Michel Scholte

In principe zou je de waarde van alles in geld kunnen uitdrukken, van corruptie, milieuvervuiling, seksuele intimidatie. Als je die kosten vervolgens doorberekent in de prijs van een product kom je erachter wat iets eigenlijk écht zou moeten kosten. Het bedrijf True Price is hier in gespecialiseerd en Michel Scholte is een van de oprichters.

Melanie Rieback

Melanie Rieback is de CEO van Radically Open Security, een ICT-bedrijf dat de software van organisaties test op veiligheid. In feite is het een verzameling hackers die op een ethische manier omgaan met hun kwaliteit. Melanie is een fervent voorstander van degrowth, dat brengt ze onder andere in praktijk door alle winst van haar bedrijf weg te geven.

Navid Nuur

Navid Nuur werkt als kunstenaar bewust niet binnen één discipline, hij maakt schilderijen, beelden, keramiek en installaties. De rode draad daarbinnen is dat alles wat hij maakt veranderlijk is en in interactie met de omgeving. Het werk dat een inspiratie vormde binnen deze podcast is ‘Home’.

Contact

Heb je ideeën voor een nieuwe economie? Voor andere manieren van ondernemen? Dan kun je mailen naar kunstzaken@rabobank.nl