Een foto van boven af genomen van mensen op een zwebrapad met de tekst 'de mensen'

Aflevering 2: De Mensen

Mensen zijn de spil van iedere organisatie. Maar is dat echt zo? Zijn mensen eigenlijk niet gewoon productie-eenheden die makkelijk vervangen kunnen worden? Wat zou er met de economie gebeuren als we mensen echt centraal zetten? Godelieve spreekt kunstenaars en ondernemers die dat ieder op hun eigen manier doen. Deze aflevering met Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely), kunstenaars Martin en Inge Riebeek en Gertrude Flentge (Stichting Doen).

Henk Jan Beltman

Henk-Jan Beltman probeert als CEO van Tony’s Chocolonely slavernij volledig uit de hele chocolade- productieketen te laten verdwijnen. Dat doet hij door de relatie te herstellen tussen de cacaoboeren aan ’t begin van de keten en de consumenten aan ’t einde ervan. Want als die relatie er is, dan zijn we best bereid een eerlijkere prijs te betalen voor chocolade die deugt.

Inge en Martin Riebeek

Martin en Inge Riebeek zijn audiovisuele kunstenaars. Een belangrijk deel van hun werk is het project ‘The Essential’ dat bestaat uit meer dan 500 videoportretten. In ieder portret geeft iemand antwoord op de vraag - Wat is voor jou de essentie van het leven op dit moment? Je ziet er in terug hoe mensen beïnvloed worden door hun omgeving, door relaties met andere mensen en gemeenschappen.

Gertrude Flentge

Gertrude Flentge werkt bij Stichting DOEN. Ze is medeoprichter van het ArtsCollaboratory, een groep van 24 kunstenaarscollectieven van over de hele wereld die via kunstprojecten maatschappelijke problemen oplossen. De manier waarop het ArtsCollaboratory samenwerkt is onconventioneel, zonder hiërarchie en vanuit een gezamenlijke (geld)pot.

Contact

Heb je ideeën voor een nieuwe economie? Voor andere manieren van ondernemen? Dan kun je mailen naar kunstzaken@rabobank.nl