Een closeup van een wol kledingstuk met de tekst 'de dingen'

Aflevering 5: De Dingen

Godelieve probeert vanuit een wat minder gebruikelijk oogpunt te kijken naar de economie. Ze gaat op zoek naar de stem van de technologie, van de producten die we maken en de grondstoffen die we gebruiken. Kunnen we een relatie met hen aangaan, van hen leren, met hen samenwerken. En hoe zou daardoor de economie veranderen? Deze aflevering met Marc Hakvoort (Hak4t Groep), Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes) en kunstenaar Otobong Nkanga.

Marc Hakvoort

Marc Hakvoort is CEO van Hak4t Group dat energieneutrale lichtoplossingen voor kantoren, fabrieken en winkelcentra maakt. Ze maken slimme daglichtconstructies, van kunststof en glas en combineren die met kunstlichtarmaturen en zonnepanelen. Marc zelf is een uitvinder, een creatieveling. Het is iemand die de taal en de mogelijkheden van objecten en technologie begrijpt. Hij gaat er als het ware mee in gesprek om uit te vinden hoe ze het beste bijdragen aan het grotere geheel.

Sebastiaan Kramer

Sebastiaan Kramer runt samen met Sjaak Hullekes RYN Atelier, een productiebedrijf waar kleding wordt gemaakt in opdracht van modeontwerpers. Daarnaast hebben ze hun eigen duurzame modelabel: Hul Le Kes. Hun bedrijfsvoering is a-typisch in de modewereld, met zo min mogelijk standaardisatie en deadlines, zonder wisselende collecties en juist met hergebruikte stoffen met vlekken.

Otobong Nkanga

Kunstenaar Otobong Nkanga werkt in haar installaties en performances vaak met materialen als de aarde, de grond, het zand en de stenen. Ze onderzoekt hoe natuurlijke rijkdommen worden geëxploiteerd door multinationals en overheden. Kolonisatie en dekolonisatie zijn belangrijke thema’s in haar werk. In deze podcast staat het werk ‘Carved to Flow’ centraal, dat ze ontwikkelde tijdens Documenta in Athene en Kassel.

Contact

Heb je ideeën voor een nieuwe economie? Voor andere manieren van ondernemen? Dan kun je mailen naar kunstzaken@rabobank.nl