Op 13 januari 2022 verzocht Milieudefensie Rabobank en 29 andere bedrijven om hun klimaatplan te delen. Rabobank vindt het goed dat Milieudefensie aandacht vraagt voor klimaatverandering. Wereldwijd staan we voor grote uitdagingen die om actie vragen en vereisen dat er wordt samengewerkt, dit geldt ook voor het klimaat. Wij hebben in de afgelopen periode dan ook meerdere keren contact gehad met Milieudefensie en aangegeven dat wij haar zorgen over klimaatverandering delen en openstaan voor constructieve ideeën. Rabobank wil haar klanten helpen om de komende jaren de noodzakelijke veranderingen door te voeren, om zo samen de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Actie voor het klimaat is nodig

Net als vele andere organisaties onderschrijft Rabobank de klimaatdoelen van Parijs en het Nederlandse klimaatakkoord. Vanuit het Nederlandse Klimaatakkoord moeten banken rapporteren hoe ze hun klanten willen helpen om de Parijsdoelen tijdig te realiseren. Ook de toezichthouder, de Europese Centrale Bank, toetst het duurzaamheidsbeleid. Bovendien is Rabobank lid van de Net Zero Banking Alliance van de Verenigde Naties, een samenwerkingsverband waarin ondertekenaars transparant zijn hoe ze de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen.

“We willen dit goed en gedegen doen”, aldus Aafke Keizer, directeur Duurzaamheid van Rabobank. “Voor veel van de sectoren waar Rabobank actief is, is er nog geen wetenschappelijke consensus over de meetmethoden, bijvoorbeeld voor veel landbouwsectoren. Daar werken we nu in internationaal verband en met bijvoorbeeld de Wageningen Universiteit hard aan. Hoe we het Nederlands klimaatakkoord en de weg naar de klimaatdoelen van Parijs samen met onze klanten invulling geven, staat beschreven in ons klimaatplan ‘Our Road to Paris’. Als een belangrijke stap daarnaartoe en een illustratie hoe ver we nu zijn, presenteerden we in 2022 als eerste grote Nederlandse bank de nauwkeurig geschatte klimaatvoetafdruk van onze klanten. Parallel daaraan bedienen we onze klanten met op maat gemaakte producten om hun voetafdruk te verkleinen. Want we zijn het eens dat er voor het sterk terugdringen van CO2-uitstoot geen dag te verliezen is.”

Wil je meer weten over onze duurzaamheidsaanpak, of ons klimaatplan?

Neem contact op

Beleggingscompetence - Rabo logo

Persvoorlichter

+ 31 (0) 30 216 2758
pressoffice@rabobank.nl