Smallholder coffee farmers in the forest in Peru

Veelgestelde vragen

Vind hier snel het antwoord op jouw vraag. Bijvoorbeeld over ons aanvraagproces, over je donatie of over wie we zijn.

Als je een aanvraag wilt doen

Hoe weet ik of mijn project past bij Rabo Foundation?

Met onze quickscan weet je snel of je bij ons een aanvraag kunt doen. Je vindt op die pagina ook meer informatie over onze richtlijnen.

Hoe doe ik een aanvraag bij Rabo Foundation?

Als je de quickscan doorlopen hebt, kom je bij ons aanvraagformulier. Vul dit in en onze programmamanagers gaan ermee aan de slag. Ze beoordelen je aanvraag en kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Ik heb een aanvraag ingediend, wanneer krijg ik een bericht?

Binnen twee weken hoor je van ons of we je aanvraag in behandeling nemen. Mocht jouw aanvraag niet aansluiten bij onze criteria, dan laten we dat weten en leggen we ook uit wat de reden is.

Hoe hoog is de gemiddelde financiële bijdrage van Rabo Foundation?

Onze bijdragen valt meestal tussen de € 50.000 en € 1.000.000. Maar kleinere en hogere bedragen zijn soms ook mogelijk. De hoogte van de financiering hangt af van hoeveel impact de organisatie maakt en het soort financiering dat nodig is. Bekijk wat de gemiddelde hoogte van een financiering was in 2019.

Welke soorten financieringen past Rabo Foundation toe?

We werken met verschillende vormen van financieringen. We werken met verschillende vormen van financieringen. De belangrijkste is een lening. Dit is een bewuste keuze, omdat het organisaties helpt om sneller economisch onafhankelijk te worden. Een lening stimuleert de eigen verantwoordelijkheid. De ontvangen aflossing en de rente zetten we opnieuw in voor andere aanvragen – zo kunnen we steeds meer organisaties financieren. Ook bieden we hulp in de vorm van donaties, technische assistentie, garanties (vooral in India) en handelsfinancieringen.

Als je wilt doneren

Hoe kan ik donateur worden?

Je kunt eenvoudig online doneren. Dan is het meteen geregeld en werk je samen met ons aan een betere wereld. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging en houden we je via onze nieuwsbrief op de hoogte van de vooruitgang die we boeken.

Kan ik Rabo Foundation steunen met belastingvrije giften?

Ja, wij hebben de ANBI-status en jouw donatie kan dan fiscaal aftrekbaar zijn. Je krijgt belastingvoordeel als je kiest voor een donatie van minimaal € 50 voor een periode van vijf jaar. Lees hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe wordt mijn donatie besteed?

Je donatie gaat naar aanpakkers die kansen creëren om mensen economisch onafhankelijk te maken. Zoals boerencoöperaties waarin kleinschalige boeren zich verenigingen om samen een sterke positie te krijgen én een eerlijkere prijs voor hun producten. Of sociale ondernemingen die werk bieden aan mensen die graag aan de slag gaan, maar moeilijk een baan vinden. Van alle financiële bijdragen die Rabo Foundation jaarlijks ontvangt gaat ruim 90% naar onze projectpartners. Lees wat de impact is van je donatie.

Kan ik ook doneren als ik in het buitenland woon?

Zeker! Dit kun je online snel regelen. Doneren met belastingvoordeel is dan niet altijd mogelijk, dat hangt af van het land waarin je woont.

Ik wil een grote gift doen. Kan ik een fonds op naam oprichten?

Hierover gaan we graag met je in gesprek. Een fonds op naam is mogelijk vanaf € 150.000. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Als je als donateur een wijziging wilt doorgeven

Hoe geef ik een verandering in mijn gegevens door?

Als je bijvoorbeeld verhuist, je naam of e-mailadres verandert of je hebt een andere bankrekening, dan horen we dat graag. Laat je ons weten wat er veranderd is, dan passen wij het in onze administratie aan.

Hoe kan ik het bedrag van mijn periodieke donatie veranderen of opzeggen?

Neem contact met ons op, dan regelen we dit voor je.

Als je meer wilt weten over wat wij doen

Hoeveel investeert Rabo Foundation jaarlijks? En waaraan besteden jullie dit geld?

In 2019 investeerden we € 40,3 miljoen in 390 organisaties. Van producentencoöperaties in Afrika tot sociale ondernemingen in Nederland. In ons jaarverslag 2019 lees je hoe dat geld en de projecten zijn verdeeld over de wereld.

Wat is de relatie tussen Rabobank en Rabo Foundation?

Rabobank heeft in 1974 Rabo Foundation opgericht als haar maatschappelijk fonds. Elk jaar ontvangen we een bijdrage van Rabobank. Ook zijn er veel medewerkers en leden van Rabobank die grote en kleine schenkingen doen. We zetten daarnaast de vele kennis en het uitgebreide netwerk van Rabobank in voor onze projectpartners. Rabo Foundation is een stichting en maakt in juridisch geen deel uit van Rabobank.

Wat is het Rabo Rural Fund?

We hebben in 2011 het Rabo Rural Fund opgericht en we managen sindsdien dit fonds. Het is bedoeld voor boerenorganisaties die de steun van Rabo Foundation zijn ontgroeid, maar nog niet in aanmerking komen voor een reguliere banklening. Als impact lender verstrekt Rabo Rural Fund vooral kortetermijnleningen (handelsfinancieringen) die gebruikt worden om producten aan te kopen en te verwerken.

Hoe meten jullie de impact van jullie financieringen?

Voor ons draait alles om het resultaat van de investering en de ondersteuning. We willen dat de projecten die we financieren zorgen voor een positieve verandering in de maatschappij. Bij iedere investering die we doen brengen we daarom vooraf de potentiële impact in kaart, en jaarlijks onderzoeken we of de resultaten op schema liggen.

Kan ik projecten van Rabo Foundation bezoeken?

Dat kan helaas niet. We werken samen met kleinschalige boeren en sociaal ondernemers en hun tijd is kostbaar. Je kunt wel onze projecten bekijken, daar zie je wat we doen en hoe het met de boeren en ondernemers gaat.

Kunnen we je verder helpen?

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.