Azië | Kleinschalige boeren

Kleine boer in India groeit met fintech

1 juni 2021 9:00

Als kleine Indiase boer moet je groeien om te overleven. Maar hoewel de vraag naar je groenten, fruit en granen groot is, lukt het maar niet om een lening te krijgen. Te risicovol, vinden traditionele banken. Fintech startup Avanti Finance helpt de kleine agrariërs met innovatieve oplossingen wél aan een lening, zodat zij hun bestaan kunnen verbeteren.

Smallholder farmer in India

De uitdaging

Maar liefst 85 procent van alle agrariërs in India boert kleinschalig. En dat valt hun steeds zwaarder. Vaak liggen hun lapjes land versnipperd over een groter gebied, de grond raakt uitgeput en de gewassen hebben te lijden onder het extreme weer dat India steeds vaker treft. Het land heeft daarnaast ook nog eens een slechte infrastructuur. Onder die omstandigheden moeten boeren zien te groeien. Hoewel de vraag naar hun gewassen groot is, lukt het de helft van de boeren toch niet om uit te breiden. Banken lenen namelijk liever niet aan kleinschalige boeren, omdat ze moeilijk kunnen inschatten of zij die lening kunnen aflossen.

“Door innovaties krijgen de boeren toegang tot financiële diensten.”

Avanti Finance: partnerplatform voor maatwerkleningen

Dankzij innovaties hebben kleinschalige boeren steeds beter toegang tot financiële diensten. Zoals het leningenplatform van Avanti Finance, dat zij samen met fintechbedrijf JaiKisan heeft opgezet. Avanti bouwde de toegankelijke digitale tool en integreerde die met de systemen van verschillende lokale banken. Partner JaiKisan regelde de uitgebreide kredietscore voor de boeren, sluit leningen met kredietverstrekkers af en beheert die.

Boeren die voorheen geen lening konden krijgen, sluiten nu opeens makkelijk een maatwerklening af bij financiële aanbieders. De drempel om het platform te gebruiken is laag. De boer regelt zijn lening via een simpele tool, in zijn eigen taal. Alles gaat digitaal: de boer vult zijn gegevens in en de kredietverstrekker beoordeelt met de creditscoringtool of hij een lening toekent. Hierdoor heeft de aanvraag een korte doorlooptijd. Ook de terugbetaling gebeurt digitaal. En in de tussentijd blijft de boer de baas over zijn eigen gegevens.

Avanti Finance en Rabo Foundation

Via Rabobank India faciliteerden we een lening van 1,2 miljoen euro aan Avanti Finance. Avanti leende het bedrag op zijn beurt door aan kleinschalige boeren die waren aangedragen door fintechpartner JaiKisan. Daarnaast speelden we een belangrijke netwerkrol door twee van onze bestaande partners samen te brengen. Hierdoor is een innovatieve samenwerking ontstaan die financiering voor kleine boeren dichterbij brengt. Dit past perfect in onze doelstelling om met hulp van technologische ontwikkelingen de toegang tot financiering en diensten te verbeteren voor kleinschalige agrariërs. Dankzij de data van het platform is de impact van onze lening bovendien goed meetbaar.


Kom meer te weten over onze impact in Azië in 2020. Bekijk onze resultaten en lees meer verhalen die laten zien hoe wij groeikansen creëren voor kleinschalige boeren.