Afrika | Kleinschalige boeren

Alles oogsten wat je zaait in Tanzania

1 juni 2021 9:00

De helft van je verbouwde product in de prullenbak, het overkomt veel kleinschalige boeren. Hierdoor verdienen veel van hen niet meer dan een dollar per dag, veel te weinig om hun familie van te onderhouden. Opschalen of minder verliezen na de oogst lukt niet, door gebrek aan de juiste kennis en middelen. EA Fruits helpt hen met toegang tot markten, innovatieve technieken én hoogwaardige opslag en distributie.

Smallholder banana farmers in Tanzania

2019

start samenwerking Rabo Foundation en EA Fruits

2.500

boeren bereikt

6.5 mln

kilo voedsel geproduceerd

2x

hogere opbrengsten voor deelnemende boeren

5x

meer inkomen voor deelnemende boeren

De uitdaging

Kleinschalige boeren in Tanzania zijn goed voor 75% van het bruto binnenlands product, maar verdienen veel te weinig voor hun eigen gezinnen. Dit komt vooral door grote verliezen na de oogst, minstens 48%. De oorzaken? Slechte infrastructuur, landbouwmethoden, opslag en verwerking van voedsel. Hierdoor bederft geoogste groente en fruit snel. Boeren missen ook een goede toegang tot afzetmarkten en hebben te maken met dure tussenpersonen die tot driekwart van hun inkomen opstrijken. Hierdoor verdienen kleine boeren te weinig aan de producten die de markt wél ongeschonden bereiken.

“Samen met de boeren willen we de grootste leverancier van voedsel worden in Tanzania. ”

EA Fruits: vernieuwt en versterkt de waardeketen

De sociale onderneming EA Fruits helpt Tanzaniaanse boeren met alle uitdagingen rondom hun producten. Verliezen na de oogst nemen dankzij die hulp drastisch af, en het lukt boeren om veel meer te verdienen.

EA Fruits:

    traint boeren in betere landbouwpraktijken zodat ze meer groente en fruit van een hogere kwaliteit produceren én minder verliezen na de oogst; verbindt boeren aan microfinancieringsorganisaties en verzekeraars zodat ze hun boerderijen kunnen uitbreiden; koopt producten voor een goede prijs, waardoor dure tussenpersonen wegvallen. Hierdoor zijn boeren verzekerd van een beter inkomen; zamelt producten dicht bij boeren in, verwerkt ze, slaat ze op in koelcellen en distribueert ze met koelwagens. Dit vermindert verliezen na de oogst drastisch; koppelt boeren via een website aan afnemers om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Dit verzekert boeren van een afzetmarkt en hoger inkomen.

Kortom, EA Fruits versterkt de hele waardeketen van voedselproductie in Tanzania. Van het verbouwen van groente en fruit, de verwerking en opslag tot de verkoop en distributie van voedselproducten. Door minder verliezen na de oogst én een sterkere waardeketen, verhogen boeren hun inkomen en verbeteren ze het leven van hun gezinnen.

Impact van EA Fruits in 2020

    2500 boeren worden geholpen door EA Fruits 6.5 miljoen kilo voedsel produceren ze 3190klanten worden door hen bediend 10.000 boeren wil EA Fruits bereiken in 2025 2x hoger zijn de opbrengsten van boerderijen 5x meer inkomen voor deelnemende boeren

Testimonial farmer - EA Frutis

Rabo Foundation en EA Fruits

Met een lening in 2019 kon EA Fruits haar operatie uitbreiden en samenwerken met meer boeren. Dankzij een tweede lening in 2020 en 2021 investeert EA Fruits in koelcellen en -trucks waardoor voedsel na de oogst langer bewaard kan blijven. In 2021 hoopt EA Fruits in totaal 3500 boeren te helpen, duizend meer dan in 2020.

Wij werken samen met EA Fruits omdat hun missie en visie helemaal aansluiten op de onze. Ze zet zich in voor minder verlies na de oogst en een sterkere waardeketen. Twee impactdoelen die wij ook nastreven om de levens van kleinschalige boeren te verbeteren.


Ontdek meer over onze impact in Afrika in 2020. Bekijk onze resultaten en lees meer verhalen die laten zien hoe wij groeikansen creëren voor kleinschalige boeren.