Smallholder farmer is harvesting in Africa

Afrika in 2020: Minder voedselverlies, meer inkomen

Boerencoöperaties hadden door corona vooral last van de schommelende wereldhandel. Verder kampen ze met de gevolgen van klimaatverandering. Rabo Foundation richt zich daarom op projecten die het ecosysteem ten goede komen. Daarnaast werken we aan digitale oplossingen voor een betere toegang tot financiering en markten.

Zo werken we in Afrika

In Afrika stimuleren we zoveel mogelijk lokaal ondernemerschap. Door juist coöperaties en bedrijven te steunen die lokaal en regionaal waarde creëren, zijn het de boeren zelf die profiteren van meer inkomsten. Naast coöperaties financieren wij ook lokale mkb’ers in de food- en agrisector, omdat zij de waardeketen – en daarmee ook de boeren – verder versterken. Onze aanpak in Afrika bestaat uit onder andere deze drie belangrijke onderdelen:

Financiering

Boerencoöperaties krijgen van ons een financiering met gunstige voorwaarden. Gaat het goed, dan worden onze eisen en de rente stapsgewijs marktconformer. Zo bereiden coöperaties zich voor om in de toekomst geld te lenen bij reguliere lokale banken.

Technische ondersteuning

We schakelen lokale trainingsorganisaties in om de boeren vooruit te helpen in kennis en kunde. Bijvoorbeeld om hun gewassen te diversifiëren. Hierdoor neemt de kans op mislukte oogsten af. Ook leren ze omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hevige regenval. Boeren delen onderling deze kennis binnen hun coöperatie.

Lokale teams

Ons lokale team in Kenia is een belangrijke pijler in de strategie van Rabo Foundation. De medewerkers spreken de taal en kennen de cultuur en omgeving. Zelf zijn we dankzij ons lokale team snel op de hoogte van nieuwe uitdagingen en mogelijke oplossingen voor boeren. Via onze trainingsorganisatie ADC in Uganda trainen we boeren op het gebied van financiële en digitale zelfredzaamheid.

Continent Africa - focus countries Rabo Foundation

Resultaten Afrika

Continent Africa - focus countries Rabo Foundation

8 landen

wij zijn actief in Ethiopië, Ghana, Ivoorkust, Kenia, Uganda, Rwanda, Senegal en Tanzania.

Illustration coins

€ 7,6 miljoen

verstrekten we in de vorm van leningen, technische assistentie, handelsfinancieringen en donaties.

Illustration support growth

99

producentencoöperaties, spaar- en kredietcoöperaties, MFI's en MKB in Food & Agri kregen zo de kans om hun activiteiten te starten of uit te breiden. En, zo de positie van kleine boeren te versterken.

Mouth mask

€ 162.538

verstrekten we aan 14 organisaties die we steunden uit ons corona-noodfonds.

Illustration training

19%

van onze organisaties ontving technische, zoals opleidingen en trainingen op het gebied van landbouwtechnieken en gewasdiversificatie.

innovation data

12

projecten op het gebied van agtech- en fintech-oplossingen financierden we.

Onze impactverhalen

Mooie voorbeelden van wat we in 2020 samen met partners bereikten.

Lees meer impactverhalen uit Afrika

Ontdek onze impact in andere landen

Meer over Rabo Foundation