Oeganda | Kleinschalige boeren

Impact in beeld: een hoger en stabieler inkomen voor boeren in Oeganda

15 december 2021 10:00

Betere chocola voor een beter bestaan. Dat is de missie van Latitude Craft Chocolate in hartje Oeganda. Het is een missie die slaagt. Dankzij een lening van Rabo Foundation lukt het de chocolatiers om het leven van lokale cacaoboeren duurzaam te verbeteren. En hun repen? Die zijn niet te geloven zo lekker.

Smallholder cocoa farmers sort cocoa beans

Latitude koopt de bonen in Bundibugyo, een gebied in het westen van Oeganda. De streek aan de grens met Congo staat niet alleen bekend om de hoge cacaoproductie, maar wrang genoeg ook om het lage inkomensniveau. Dat kan beter, vinden ze bij Latitude. Het jonge bedrijf biedt boeren prijzen die vijftig procent hoger liggen dan in de grote cacaolanden Ghana en Ivoorkust.

Smallholder cacao farmer harvesting
Smallholder farmers open pods remove their seeds
Smallholder farmer opens pods to remove the seeds
Smallholder farmers harvesting cocoa

Op plantages van één tot drie hectare oogsten de boeren hun bonen van september tot februari. Maar van de opbrengsten moeten ze ook buiten die maanden rondkomen. Eten kopen. Het schoolgeld van hun kinderen betalen. Latitude zorgt dat boeren het hele jaar over voldoende financiële middelen beschikken. Zo kunnen ze in het laagseizoen een microkrediet krijgen, dat ze in het hoogseizoen terugbetalen.

Smallholder farmers bring cocoa to collecting point
Smallholder cocoa farmers bring their beans to the collecting point
Drying cocoa beans
Drying cocoa beans

Latitude helpt boeren niet alleen om meer te verdienen. Het bedrijf zorgt ook dat ze goed verzekerd zijn. Regelt trainingen in financieel beheer. En laat ze kennismaken met biologische landbouwmethoden en innovatieve teelttechnieken. Alles om boeren een kans te bieden hun werk en inkomen duurzaam te verbeteren en hun gezinnen een stabiele toekomst te geven.

Grinding cocoa nibs into liquid mass
Processing cocoa beans
Process of mixing cocoa mass
Packing chocolate bars

Latitude verwerkt de bonen tot cacao van topkwaliteit. Die kwaliteit wordt gezien. Het goedje veroverde een plek in de top vijftig op de Parijse Salon du Chocolat. En de chocoladerepen die Latitude ervan maakt, wonnen brons op de Academy of Chocolate Awards. Nog een pluspunt? Hoge kwaliteit betekent een hogere prijs. Daar plukken de boeren de vruchten van.

Rabo Foundation en Latitude

Waarom we samenwerken met Latitude? Omdat we ons helemaal kunnen vinden in de visie van het bedrijf. Latitude zet zich in voor een eerlijke, sterkere cacaosector. Het bedrijf verwerkt de cacao in eigen land, wat goed is voor de lokale economie en bijdraagt aan een duurzamere keten. Ook biedt Latitude boeren een goede prijs, kennis van betere landbouwtechnieken – en dus een betere toekomst.


Heerlijke chocola voor een eerlijk inkomen. De repen van Latitude zien er niet alleen vrolijk uit, ze bezorgen Oegandese cacaoboeren ook een beter inkomen en een beter bestaan. Benieuwd naar de smaak?