Nederland | Sociaal ondernemen

DUO for a JOB maakt betekenisvolle match tussen twee generaties

20 januari 2023 10:00

Waar de ene generatie toegang tot de arbeidsmarkt nodig heeft en de andere generatie waardering zoekt voor hun vaardigheden en ervaring, is Stichting DUO for a JOB er om hen te matchen. Na het succes van hun mentorprogramma in Frankrijk en België, is de sociale onderneming nu in Rotterdam gestart. Waar de duo’s Rian & Selamawit en Martin & Shady aan elkaar gekoppeld werden.

Een mentor en een jongere van Duo for a JOB

Een positief verhaal over werk, migratie en vergrijzing? Het kan!

Onderschatte jongeren passende begeleiding geven

‘Jongeren met een migratieachtergrond krijgen te vaak te weinig toegang tot de arbeidsmarkt. Zo komen ze niet tot hun recht in onze samenleving. Hierdoor raken zij in een isolement en kunnen zij geen invulling geven aan hun leven. Dat is een complex en groeiend probleem’, aldus Marije Pronk. Marije is vestigingsmanager Rotterdam en startte 1 jaar geleden het mentoringprogramma van DUO for a JOB op. ‘In deze stad is de mix van relevantie, noodzaak en kansen aanwezig. Meer dan ooit telt elk talent. We moeten dan ook elk talent de passende begeleiding geven’

DUO for a JOB koppelt de jongeren (mentee) aan een passende mentor. De mentor deelt zijn jarenlange kennis en ervaring met de mentee om zijn of haar vaardigheden en autonomie te bevorderen. Zodat de mentee in staat gesteld wordt professionele doelstellingen te identificeren en bereiken.

“DUO for a JOB organiseert intergenerationele en -culturele mentoring om de werkgelegenheid van jonge werkzoekenden te vergemakkelijken en tegelijkertijd de ervaring van 50-plussers te benutten.”

Win-win voor mens en maatschappij

‘In Rotterdam zijn inmiddels 37 duo’s onder professionele begeleiding gestart. De meer dan 5000 opgestarte duo’s in België en Frankrijk laten sterke terugverdieneffecten zien. “Iedereen wint bij elk nieuw duo. Ook werkgevers die steeds moeilijker nieuwe werkkrachten vinden. Maar liefst 7 op de 10 jongeren vindt een passende baan, stage of opleiding naar keuze. Met zo’n aantal kunnen we een goede analyse maken van de impact. We zien bij de jongeren dat ze beter weten wat ze waard zijn, waardoor hun zelfvertrouwen groeit en zij zich autonomer kunnen opstellen. Bijna allemaal zijn ze een opleiding gestart en 1 op de 2 heeft een duurzame baan gevonden. Deze jongeren voegen nu veel toe aan de maatschappij; waar ze eerder niet gezien werden, nemen ze nu een waardevolle rol in.’

Martin & Shady

Mentor Martin: ‘Zes maanden heb ik intensief samen met mijn mentee Shady opgetrokken in het vinden van zijn plek in onze samenleving. Een uitdagende, soms frustrerende maar ook prachtige ervaring! Ik heb enorm veel bewondering voor hem en hoe hij elke keer weer met nieuwe ideeën en acties kwam. Ik heb er een vriend aan overgehouden en het afscheid is dan ook zeker niet definitief!’

‘Aan het begin van dit traject had ik één doel: een baan vinden. Ik besefte steeds meer dat als ik een passende baan wil, ik dat in stapjes moet bereiken. Mijn houding en mijn ideeën zijn veranderd. Ik heb mijn doel om een baan te bereiken niet 100% bereikt, maar op andere gebieden ben ik meer dan 100% gegroeid. Ik wil mij niet voorstellen hoe mijn leven was als Martin en DUO for a JOB er niet waren geweest.’, aldus Shady. Hij vond dan misschien nog niet zijn full-time droombaan, maar wel een parttime (bij)baan, een perfect afgeronde inburgering, een aanvraag voor de NL nationaliteit én per 1 oktober 2022 het team van DUO for a JOB ondersteund in Rotterdam.

Een mentor en een jongere van Duo for a JOB

Rian & Selamawit

Rian & Selamawit hadden vanaf hun eerste kennismaking meteen een goede klik. En wat hebben ze veel meegemaakt in hun tijd samen! Naar de dierentuin, het museum, op de Spido.. allemaal met het derde lid van dit duo: de dochter van Selamawit, die volop mee kon genieten van de Rotterdamse ontdekkingstocht.

Naast alle leuke activiteiten, hebben deze dames ook nog bergen werk verzet. Selamawit deed succesvol examen (met Rian als proefpersoon) voor haar kapperscursus. Ze regelden kinderopvang voor Selemawit’s dochter, ontdekten Selamawit’s passie voor de zorg, kregen al haar administratie op orde én schreven haar in voor de opleiding tot Assistent dienstverlening. Selemawit is met veel plezier en zelfvertrouwen gestart met deze opleiding, waarbij ze 2 dagen naar school gaat en 3 dagen stage loopt bij zorginstelling Aafje.

Selamawit: “Ik heb echt minder stress in mijn leven dankzij Rian. Ik voel dat mijn mentor alle vertrouwen in mij heeft en gelooft in mijn kwaliteiten. Ik ben echt trots op waar ik nu sta!”

Een mentor en een jongere van Duo for a JOB

‘Door de samenwerking met DUO for a JOB aan te gaan faciliteren we een betekenisvol programma dat jongeren begeleid op hun weg naar de arbeidsmarkt. Meer dan zonde als we hun vaardigheden niet benutten en hard nodig om een inclusieve arbeidsmarkt te creëren’, Marthe Schut, programmamanager Rabo Foundation.


Wil jij Rotterdamse jongeren ondersteunen en als mentor starten? Meld je aan bij DUO for a JOB.