India | Climate Smart Agriculture

Impact in beeld: onestopshop verbetert output én leven van Indiase boeren

18 juli 2023 9:28

Of het nou rijstkorrels, erwten, aubergines of bananen zijn, Indiase agtech DeHaat zorgt dat ze een snelle route afleggen van veld naar winkelmand. Met een app en een uitgebreid lokaal distributienetwerk voor boeren in het midden, noorden en westen van India. Ze leveren landbouwmiddelen, bieden advies en faciliteren in de opslag en distributie van het voedsel. Via duizenden fysieke verkooppunten komen producten van boeren vervolgens razendsnel bij consumenten terecht.

Voorgevels van 2 winkels met werkende mensen op de stoep

1,8 miljoen+

geregistreerde boeren

11.000+

DeHaat-centra

Miljoenen Indiase kleinschalige boeren betalen hoge kosten aan tussenpersonen voor de verkoop van hun producten. Als het al niet bederft onderweg naar de markt, waar ze vaak ook nog lage prijzen krijgen. DeHaat creëert de directe link tussen boeren en kopers met hun app én lokale netwerk van ruim 11.000 DeHaat-centra. De app biedt cruciale informatie over de laatste marktprijzen. En brengt boeren in contact met kopers aan wie ze direct voor een goede prijs kunnen verkopen. Hun oogst brengen ze vervolgens naar een DeHaat-centrum waar ze meteen betaald krijgen. Momenteel bedient DeHaat zo’n 1,8 miljoen boeren in 118.000 dorpen in India.

Ram Kumar en Devendra Sharma
man bekijkt DeHaat app
Winkeliers bij de kassa met DeHaat app

DeHaat-centra worden als franchise gerund door iemand van de lokale community. Vanuit hier worden premiumlandbouwmiddelen geleverd op het juiste moment, voor de beste prijs en kwaliteit. Daarnaast worden trainingen aangeboden zodat ze boeren goed kunnen informeren. Ram Kumar is zo’n ondernemer. Hij heeft een DeHaat-centrum waar hij landbouwmiddelen verkoopt, boeren adviseert en hun verkochte producten tijdelijk opslaat. Doordat er zoveel van dit soort centra zijn door heel India, hoeven de meeste boeren er niet ver voor te reizen.

Winkelier verkoopt zak rijst aan vrouw
2 mannen leggen grote zak met rijst op een stapel
2 ondernemers in hun winkel

Via de app van DeHaat krijgen boeren ook belangrijke voorspellingen en adviezen. Zo berekent de app de verwachtte oogst en de vraag naar bepaalde producten. Ook weerberichten en waarschuwingen over plantziektes helpen boeren te anticiperen op onverwachte situaties. DeHaat-experts komen langs om het systeem uit te leggen. En leren boeren ter plekke grondmonsters afnemen. Zoals hier Dr. Pramod Murari, die boer Bhartendu laat zien hoe je een grondmonster afneemt. Dat analyseert DeHaat daarna voor maatwerkadvies over fertilisatie van de grond.

meeting in dorp waar DeHaat-team het DeHaat systeem uitlegt
DeHaat app wordt uitgelegd aan boer
2 Indiase boeren in een veld
Devendra Sharma in gesprek met boer Gaurav Singh

Ook de laatste stap binnen het systeem, de opslag van verkochte oogst, wordt transparant beheerd. Verliezen na de oogst zijn aanzienlijk lager door lokale opslag in DeHaat-centra en betrouwbaar en snel vervoer naar regionale warenhuizen. Zo wordt hier gierst ingezameld en vervoerd. En onder de blauwe doeken ligt rijst droog en veilig in het DeHaat-warenhuis in Kasganj (Uttar Pradesh). Klaar voor de kopers om aan consumenten te leveren.

warenhuis in Kasganj voor de opslag van rijst die DeHaat van boeren koopt
2 ondernemers in warenhuis bekijken DeHaat app
DeHaat koopt mais van boeren
Fiets met kar, vol met waren

Rabo Foundation & DeHaat

Waar veel banken nee verkochten aan DeHaat, geloofde Rabo Foundation in 2017 in de potentie van wat toen nog een start-up was. 'Wij leerden hen kennen tijdens een demodag voor start-ups in de agrarische sector', vertelt Bram Spann, programmamanager voor Rabo Foundation in Azië. 'DeHaat kampte met een veelvoorkomend probleem voor Indiase start-ups: reguliere Indiase banken vinden het te risicovol om hen te financieren.'

Met de steun van Foundation kwam daar verandering in. 'Dat is onze grootste kracht: instappen waar anderen dat nog niet durven. Een lokale financier verstrekte met behulp van onze garantie een werkkapitaallening, waarmee DeHaat hun operatie snel kon uitbreiden. Dat was zo'n groot succes dat we ons al snel konden terugtrekken, omdat ook andere partijen in de markt hun potentie zagen. Deze lening hielp het model sneller op te schalen waarmee DeHaat in het volgende jaar zijn eerste institutionele kapitaal ontving. DeHaat heeft nu voldoende financiers, waardoor onze rol op financieringsvlak is uitgespeeld wat in dit geval tot een goed resultaat leidde.


De waardeketen versterken, van boer tot bord. En tegelijkertijd verliezen na de oogst verminderen. Het zijn twee belangrijke doelstellingen van Rabo Founation die goed zichtbaar zijn in onze samenwerking met projectpartner DeHaat.