Two women watching a tablet

Financiële redzaamheid

Schulden en financiële zorgen – ze vormen een steeds groter maatschappelijk probleem. En ze leiden bij veel gezinnen tot heel nare gevolgen. We bundelen onze krachten daarom met organisaties die de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken.

Wat is er aan de hand?

Bijna één op de vier huishoudens in Nederland kampt met schulden. Onder hen ook een groeiende groep werkenden die niet rondkomen. Allemaal ervaren ze de funeste gevolgen van financiële nood. Je kunt niet meer de noodzakelijke spullen kopen voor jezelf en je gezin. En je maakt je voortdurend zorgen over geld en rekeningen. Die stress eist zijn tol voor je gezondheid, je werk, je relaties en je kinderen.

De impact van schulden is enorm, als er niet op tijd wordt ingegrepen. Helaas wachten mensen vaak te lang met hulp zoeken. Vooral omdat ze niet bekend zijn met schuldhulpverlening. Maar ook omdat er nog altijd een taboe heerst om over schulden te praten.

Wat is de oplossing?

Gelukkig zijn er partijen die initiatieven opzetten om mensen met (verwachte) schulden te helpen. Het gaat daarbij om maatschappelijke organisaties en om sociale fintechs – dat zijn bedrijven die financiële diensten aanbieden met innovatieve technologie. Deze organisaties maken mensen bewust van hun dreigende problemen. En helpen hen om weer overzicht en grip te krijgen op hun geldzaken. Dat voorkomt ernstige problemen en zorgt voor minder stress en een gelukkiger leven.

Hoe draagt Rabo Foundation hieraan bij?

Een eerlijk kans krijgen op economische zelfstandigheid – dat is de kern van onze missie. Samen met maatschappelijke organisaties doorbreken we het taboe op geldzorgen, zodat mensen eerder in actie komen en om hulp durven vragen. Zo kan iedereen stappen zetten naar een financieel gezond leven.