Risico's van beleggen

Effectenkrediet stopt

Het effectenkrediet gaat stoppen. Beleggen met geleend geld kan zorgen voor een hoger rendement, maar geeft ook extra risico’s. Daarnaast maken steeds minder mensen gebruik van het effectenkrediet en is de regelgeving aangescherpt, waardoor de onderhoudskosten steeds verder oplopen. Daarom gaan we het effectenkrediet uiterlijk 15 oktober 2022 beëindigen. Ook het ongedekt schrijven van opties is dan niet meer mogelijk. Op deze pagina lees je hier meer over en kun je zaken regelen.

Beleggen met geleend geld

Gebruik je het effectenkrediet nog om te beleggen met geleend geld? Zorg ervoor dat je vóór 15 oktober 2022 een positief saldo op je beleggersrekening hebt. Een negatief saldo op deze rekening is vanaf 15 oktober 2022 niet meer toegestaan. Je kunt je saldo aanvullen door geld over te maken, of door effecten uit je portefeuille te verkopen. In Rabo Online Bankieren (Rabo App of internetbankieren) vind je altijd het actuele saldo van je beleggersrekening.

Let op: Als je op 15 oktober 2022 een negatief saldo op je beleggersrekening hebt, geven we op de eerstvolgende werkdag opdracht tot verkoop van (een deel van) jouw beleggingen. Op die manier kunnen we het tekort op je beleggersrekening opheffen. Natuurlijk willen we dit graag voorkomen. Zorg er daarom voor dat je het uiterlijk vóór 15 oktober 2022 zelf in orde maakt.

Illustratie mobiel met handen

Heb je ongedekte optieposities?

Als je een optie schrijft zonder dat je de onderliggende waarde bezit of een optie die deze afdekt*, is deze optie 'ongedekt'. Hiervoor moet je voldoen aan een marginverplichting. Daarvoor heb je een effectenkrediet nodig. Zodra dit krediet is beëindigd, kun je dus geen marginverplichtingen meer aangaan. Het aanhouden van ongedekt geschreven opties is daardoor niet meer mogelijk. Heb je deze in je portefeuille? Bekijk hieronder welke mogelijkheden je hebt.

*Met uitzondering van Europese stijl opties zoals opties op de AEX.

Illustratie Kopje koffie met muis

Gebruik je het effectenkrediet niet meer?

Als je het effectenkrediet niet gebruikt, beëindigen we dit automatisch voor je. We laten je dit twee maanden van tevoren weten.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer