Splitsing geeft Apple en Tesla extra impuls

26 augustus 2020 15:42

Apple en Tesla splitsen op 31 augustus hun aandelen om ze aantrekkelijker te maken voor de ‘kleine belegger’. Een aandeel van USD 125 of USD 400 lijkt beter belegbaar dan de huidige USD 500 en USD 2000 voor Apple en Tesla. Dit is echter maar schijn, want de aandelen kunnen in fracties worden gekocht en dus in kleinere bedragen. Op de beurs blijkt een hoge koers ook geen belemmering voor koerswinst. Dit jaar hebben de grootste stijgers in de S&P 500 een gemiddelde koers van USD 300. Amazon staat met een koers van USD 3300 dit jaar ruim 75% hoger.

Verzend het artikel per e-mail
Wallstreet naambordje

Hoewel een splitsing de totale waarde van een bedrijf niet verandert, is het psychologische effect groot. Sinds de aankondiging van de splitsing presteren Apple en Tesla respectievelijk 25% en 43% beter dan de index. Na een splitsing van aandelen zijn beleggers vaak geneigd om een deel van de nieuwe aandelen te verkopen. Dat kan voor wat druk zorgen. Verder zorgt de splitsing van Apple voor mutaties in de Dow Jones index. Het gewicht in deze index wordt namelijk bepaald door de aandelenkoers en niet de marktkapitalisatie. De 12% van Apple daalt straks naar 3%.

Grafiek: Splitsing geeft Apple en Tesla extra impuls

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.