Beleggers zien banken weer zitten

16 juni 2021 10:51

Eindelijk zijn Europese banken favoriet op de aandelenbeurzen. De winsten stijgen door een hogere kredietverlening en door lagere voorzieningen voor slechte leningen dan gevreesd. Want ondanks de recessie blijft het aantal faillissementen beperkt.

Rabobank

Beleggers zien banken weer zitten

Dit jaar komt daar het voordeel van een stijgende kapitaalmarktrente bij, waartegen banken kunnen uitlenen. Winstgroei en een mogelijke hervatting van de dividendbetalingen kunnen de bankenrally uitbreiden. Die dividendruimte hangt af van het besluit dat de Europese Centrale Bank (ECB) in september zal nemen en dit is weer afhankelijk van het oordeel over de financiële gezondheid van de banken. De ECB kan daarvoor gebruik maken van de eerste resultaten van de stresstest, die eind juni naar buiten komen. Duidelijk is dat de buffers zijn toegenomen door het passeren van het dividend, terwijl de sector de eerste stress al heeft doorgemaakt. Voor nog meer positief nieuws moeten de zwaktes worden aangepakt, zoals een vermindering van het uitgebreide kantorennetwerk in Duitsland en Italië en een verbetering in de digitale systemen. En, voorlopig nog niet aan de orde, als de ECB de negatieve rente opheft.

Beleggers zien banken weer zitten

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.