‘Taper’-lessen voor de aandelenmarkt

23 juni 2021 9:10

Vorige week draaiden de aandelenmarkten abrupt. Cyclische aandelen in de industrie, basismaterialen en banken daalden, terwijl groeiaandelen in informatietechnologie, communicatiediensten en gezondheidszorg juist stegen.

Verzend het artikel per e-mail
aandelenkoersen

Vorige week draaiden de aandelenmarkten abrupt. Cyclische aandelen in de industrie, basismaterialen en banken daalden, terwijl groeiaandelen in informatietechnologie, communicatiediensten en gezondheidszorg juist stegen. De indirecte boodschap van de Fed, dat we ons in het midden en niet aan het begin van een economische cyclus bevinden, is gunstiger voor groeiaandelen. Daarbovenop komt het besef dat de terugkeer naar ‘normaal’ een hybride vorm zal krijgen met meer digitalisering. De Fed zal ooit stoppen met het opkoopprogramma. In mei 2013 stond de bank voor dezelfde keuze. Uiteindelijk werden de bedragen pas vanaf december afgebouwd (‘taper tantrum’) en dit gebeurde zo geleidelijk dat het nog een jaar duurde totdat er geen obligaties meer werden gekocht. In eerste instantie daalde de S&P 500 index toen met ruim 6%, maar binnen twee maanden stond de index al weer boven de eerdere piek. Qua sectoren en landen werden cyclische sectoren en de opkomende markten harder geraakt. Wat nu de gevolgen zullen zijn hangt af van het economische herstel en de winstgroei, waarvoor de vooruitzichten nog gunstig zijn en hoger dan in 2013.

‘Taper’-lessen voor de aandelenmarkt

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.