Terugblik eerste helft 2021: aandelen aan kop

5 juli 2021 15:56

Het is een mooie eerste jaarhelft geworden voor de beheerportefeuilles. Vooral door de sterke prestaties van aandelen dit jaar.

Terugblik H1 2021: aandelen aan kop

Het is een mooie eerste jaarhelft geworden voor de beheerportefeuilles. Vooral door de sterke prestaties van aandelen dit jaar. Aandelen noteerden in het tweede kwartaal van 2021 een plus van 6,4% op de borden, tegen -0,4% voor Europese obligaties. Hiermee laten aandelen sinds begin dit jaar een rendement zien van 15,9%. Beleggers trekken zich op aan de heropening van de economieën, doordat steeds meer mensen zich laten vaccineren. Maar ook de steun van overheden en centrale bankiers geven een impuls. Het economisch herstel dat zich aandient, zorgt voor sterke winstgroei dit en volgend jaar, waardoor aandelen de voorkeur genieten. Het optimisme op de aandelenmarkten heeft ook een keerzijde: namelijk de mineurstemming op de markt voor (kredietwaardige) obligaties. Nu de economieën weer openen en er sprake is van inhaalvraag en aanbodverstoringen, neemt de inflatie toe.

De rentes zijn in de eerste jaarhelft per saldo dan ook opgelopen. We zien door de opgelopen rente voor Europese obligaties sinds begin dit jaar een verlies van 2,3%. Maar dit is meer dan goedgemaakt door het stevige rendementsverschil van aandelen met obligaties van ruim 18%. Opvallend is de rentedaling sinds halverwege mei, ondanks de gestegen inflatierisico’s op de middellange termijn. Dit heeft ook een effect gehad op de draai van groei naar waarde-aandelen, die aan kracht lijkt te verliezen. Techaandelen maakten dan ook een comeback in juni. De risicovolle obligaties, die we overwegen, presteren ook goed. Vooral coco’s en obligaties van opkomende markten presteerden goed in Q2. Per saldo zien we dan ook een sterk resultaat in de beheerportefeuilles.

Terugblik eerste helft 2021: aandelen aan kop

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.