EM Small Caps bieden uitkomst

8 september 2021 15:50

Beleggers die in opkomende markten willen investeren, maar de onrust omtrent Chinese overheidsbemoeienis willen mijden, kunnen EM small cap fondsen overwegen.

Rij vlaggen

Beleggers die in opkomende markten (EM) willen investeren, maar de onrust omtrent Chinese overheidsbemoeienis willen mijden, kunnen EM Small Cap fondsen overwegen. Deze hebben namelijk verminderde blootstelling aan de Chinese markt en geen exposure naar de neergeslagen techgiganten, vanwege de focus op bedrijven met een kleine marktkapitalisatie. Dit heeft sterk bijgedragen aan de performance van de MSCI EM Small Cap Index van 23,8% dit jaar, tegenover de 6,5% van de generieke EM Index.

Actief beheerde EM Small Cap fondsen zijn Schroder Global Emerging Markets Smaller Companies en JPMorgan Emerging Markets Small Cap Fund. Over de afgelopen vijf jaar versloeg het fonds van Schroder de EM Small Cap Index met 0,86% op jaarbasis en het JPMorgan Emerging Markets Small Cap Fund, dat de nadruk legt op value-aandelen, deed dit met 1,00%. Beperkte liquiditeit kan in opkomende markten tot hogere kosten leiden. Bij het JPMorgan fonds bedragen deze 1,06% met een 10% performance fee en bij het Schroder fonds 1,34%. Vergeleken met het gemiddelde van de categorie van 1,63%, bieden de twee fondsen relatief een goede waarde.

Grafiek historisch rendement EM small caps

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.