Nieuwe fase luidt hogere volatiliteit in

6 oktober 2021 15:36

Beleggers moeten rekening houden met een hogere beweeglijkheid in de komende tijd. Maar inspelen op de hogere volatiliteit is onverstandig.

Nieuwe fase luidt hogere volatiliteit in

Met de piek in groei en liquiditeit in zicht moeten beleggers in de komende tijd rekening houden met een hogere beweeglijkheid op de markten. Mede vanwege de uitzonderlijke steun van centrale banken en alsmaar naar boven bijgestelde winsttaxaties was het sinds het tweede kwartaal van dit jaar op een aantal uitschieters na rustig op de beurzen. De komende tijd zal de groei echter naar een lagere versnelling overschakelen doordat de noodsteun van centrale bankiers en de fiscale impuls verminderen. Een dergelijke omslag in het marktbeeld zorgt doorgaans voor een hogere volatiliteit.


Dit betekent echter niet dat beleggers in- en uit moeten stappen om te profiteren van de hogere beweeglijkheid. Dit leidt doorgaans juist tot hoge kosten en gemiste rendementen. De remedie tegen een hogere volatiliteit is een goede spreiding. Dit dempt de beweeglijkheid van de portefeuille en biedt herbalanceringsmogelijkheden wanneer koersen van verschillende beleggingen in portefeuille uiteen gaan lopen.

Nieuwe fase luidt hogere volatiliteit in

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.