Minder uitbundige winstgroei in 2022

5 januari 2022 13:10

Met het recordjaar 2021 als vergelijkingsbasis en hogere kosten die drukken op winstmarges, moeten beleggers het in 2022 doen met lagere winstgroei. De bovengemiddelde groei van de economie biedt wel ruimte voor positieve winstgroei.

Verzend het artikel per e-mail
Minder uitbundige winstgroei in 2022

De hoge winstgevendheid was in 2021 de bepalende factor voor aandelen. Met een winstgroei van ruim 50% voor de wereldindex behoorde 2021 tot een van de beste jaren sinds de Grote Financiële Crisis. De winst per aandeel van de wereldindex heeft het niveau van 2019 ruimschoots gepasseerd. Beleggers namen de onzekerheid over nieuwe virusvarianten en afnemende steun van centrale bankiers hierdoor voor lief. Aangezien de winstgroei het aandelenrendement sterk oversteeg, is de waardering van de wereldindex gedaald: van 20 aan het begin van 2021 naar 18 begin 2022.

Dat de centrale banken een stap terug doen, nieuwe overheidssteun uitblijft en de winstgroei heeft gepiekt, betekent niet dat er geen ruimte is voor verdere winstgroei in 2022. De vergelijkingsbasis met het recordjaar 2021 legt de lat echter hoog en de ruimte voor winstmarge-expansie is door oplopende kosten beperkt. De winstontwikkeling moet het vooral hebben van de omzetgroei en aandeleninkoopprogramma’s. Met een bovengemiddelde groei van de wereldeconomie (4%) en met lager dan gemiddelde schuldratio’s in de VS (netto schuld/ EBITDA 1,1x) en Europa (1,2x) is daar ook ruimte voor.

Voor 2022 wordt een winst- en omzetgroei verwacht van circa 7%. Bedrijven met hoge vaste kosten profiteren van een operationele hefboom en kunnen daardoor een hogere winstgroei rapporteren. Cyclische sectoren als consument cyclisch, energie en industrie en dienstverlening springen er qua winstgroeitaxaties ruimschoots bovenuit (20%-25%). Het verschil in winstgroeitaxaties tussen de VS en de wereld ex VS neemt verder af, terwijl het waarderingsverschil met ruim 35% erg groot blijft. 2022 kan daarmee een goed jaar worden voor regio’s buiten de VS. Met een winstgroei van circa 7%, een dividendrendement van 2%, ruimte voor aandeleninkoop en dividendverhogingen en nog altijd zeer lage rentes, verwachten we in 2022 voor aandelen per saldo een gematigd positief rendement.

Minder uitbundige winstgroei in 2022

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.