Omslag in Chinees beleid haalt druk van de ketel

19 januari 2022 12:31

Het vertrekpunt in 2022 voor een gunstigere koersontwikkeling van Chinese aandelen is verbeterd nu de reguleringsdruk is afgenomen, fiscale en monetaire stimulering worden opgevoerd en vanwege lage waarderingen en solide winstgroei. Tegelijkertijd is er aanhoudende onzekerheid over hoe de Chinese autoriteiten zullen reageren op omicron. Dat kan nog druk geven in de komende maanden.

Verzend het artikel per e-mail
Omslag in Chinees beleid haalt druk van de ketel

Chinese aandelen waren in 2021 uit de gratie vanwege een afzwakkend economisch momentum, problemen in de vastgoedsector, zware reguleringsgdruk en een verkrappend monetaire beleid. Inmiddels is er een kentering zichtbaar in overheids- en monetair beleid. Waar in grote delen van de wereld de fiscale en monetaire impulsen afnemen, worden ze in China geleidelijk verhoogd. Deze week verlaagde de Chinese centrale bank voor het eerst sinds april 2020 de beleidsrente met 10 basispunten naar 2,85%. Meer renteverlagingen liggen in het verschiet.

De prioriteit ligt bij de Chinese autoriteiten op partijcongres in het najaar van 2022 dat voor president Xi een belangrijk event wordt, vanwege zijn mogelijke derde ambtstermijn. Hiermee treedt Xi in de voetsporen van de grondlegger van China, Mao Zedong. In de aanloop naar dit congres is een te sterke afzwakking van de economie ongewenst en die moet dan ook bestreden worden. Dit leidt niet alleen meer overheidsinvesteringen en renteverlagingen, maar ook afnemende reguleringsdruk op techbedrijven.

De beleidsomslag in China betekent een einde van de sterke druk op de Chinese aandelenkoersen. Het vertrekpunt in 2022 voor een gunstigere koersontwikkeling is verbeterd nu de reguleringsdruk is afgenomen, fiscale en monetaire stimulering worden opgevoerd. Daarnaast heeft de aanhoudende koersdruk in 2021 gezorgd voor lage waarderingen. In 2021 bleef de MSCI China met ruim 40% achter op de MSCI ACWI index.


Het waarderingsverschil is met 50% erg groot en dat pleit voor Chinese aandelen. Tegelijkertijd is er aanhoudende onzekerheid over hoe de Chinese autoriteiten zullen reageren op omicron met mogelijk neerwaartse druk op de economische groei. Dat kan nog druk geven in de komende periode en een betekenisvolle opleving van de koersen tegenhouden.

Omslag in Chinees beleid haalt druk van de ketel

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.