Waarde-aandelen maken vliegende start

20 januari 2022 16:48

Het was de afgelopen jaren niet makkelijk om een waardebelegger te zijn. Maar het tij lijkt in 2022 te keren.

Verzend het artikel per e-mail
Waarde-aandelen maken vliegende start

Het was de afgelopen jaren niet makkelijk om een waardebelegger te zijn. Een 48% rendement over drie jaar voor de MSCI World Value index lijkt in absolute zin erg mooi. Leg dit naast de 118% van de MSCI World Growth index, daarentegen, en je hoort het gejubel van waardebeleggers al snel verstommen. De aanhoudend lage rente was de voornaamste drijfveer van de discrepantie tussen de prestaties. In 2022 lijkt het tij eindelijk te gaan keren met renteverhogingen die vanuit de Federal Reserve aangekondigd werden om hardnekkige inflatie te bestrijden. Als gevolg hiervan vindt er begin dit jaar een rotatie plaats naar waarde-aandelen, die tot dusver een plus van 1,1% noteren tegenover -7,2% van groeiaandelen.

De iShares Edge MSCI World Value Factor ETF belegt passief in waarde-aandelen en het Robeco BP Global Premium Equities fonds belegt wereldwijd actief in deze aandelen. Dit laatstgenoemde fonds heeft een solide track record: over een periode van tien jaar bleef het de MSCI World Value index jaarlijks met 1,3% voor. Dit is mede door een robuust selectieproces waarin waardering, fundamentals en momentum de pijlers van de strategie vormen. Wat het fonds verder differentieert van andere waardefondsen is dat de managers meer kansen proberen te benutten in kleine en middelgrote bedrijven. De lopende kosten van dit fonds zijn 0,84%, en hiermee hoger dan de 0,30% voor de tracker.

Waarde-aandelen maken vliegende start

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.