Fed schudt de markt verder op

27 januari 2022 15:44

De Amerikaanse centrale bank blijft de markt opschudden. Meer renteverhogingen volgen. De obligatiemarkt blijft kwetsbaar. Aandelen zouden beter bestand kunnen zijn.

Verzend het artikel per e-mail
Fed schudt de markt verder op

De Amerikaanse centrale bank lijkt zich steeds meer bewust dat ze vorig jaar te lang hebben gewacht met aanpassing van het monetair beleid. Dit jaar moeten de inflatieverwachtingen getemperd worden. Sinds oktober is het beleid voortdurend aangescherpt. Met de bevestiging gisteravond door de Fed dat het de rente al in maart gaat verhogen, is het duidelijk dat het de Fed menens is. Een renteverhoging voor maart is nu volledig in geprijsd en zelfs een kans van 25% dat de renteverhoging 0,5% wordt in plaats van 0,25%. Renteverhogingen in de eerstvolgende vergaderingen in mei en juni zijn op 25 basispunten geprijsd. Daarna vlakt het in de verwachting van de markt af naar één renteverhoging per 2 meetings. In het verleden zijn er wel agressievere verhogingen geweest, dus het is niet uit te sluiten dat de markt nog verder kan doorschieten in het inprijzen van renteverwachtingen. Bovendien wil de Fed mogelijk al in mei de balans gaan verkleinen, waardoor ook de lange rente wordt gestuwd. Dat maakt schuilen in de obligatiemarkt moeilijk.

Voor aandelenbeleggers is een stijging van de reële rente (het verschil tussen de rente en de inflatie) geen goed nieuws. Toch bleef de beurs in het verleden bij grote renteverhogingen per saldo goed overeind. Gelet op het feit dat bedrijfsbalansen sterk zijn en bij veel bedrijven de aandelen meer dividend geven dan de rente op hun obligaties, zou dat ook dit jaar goed het geval kunnen zijn.

Fed schudt de markt verder op

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.