Bedrijfscijfers volop in de schijnwerpers

15 april 2022 5:55

De bedrijfscijfers zijn bepalend voor de ontwikkeling van de aandelenkoersen in de komende maanden. Hoewel er meer winstwaarschuwingen zijn de laatste weken, is er ruimte voor opwaartse bijstellingen door de hogere omzetgroei.

Bedrijfscijfers volop in de schijnwerpers

Met het verkrappende monetaire beleid in het verschiet, de afbouw van overheidssteun, oplopende inflatie en de economische impact van de oorlog is de hoofdvraag voor beleggers momenteel hoe winsten zich staande houden. De bedrijfscijfers zijn daarmee bepalend voor de ontwikkeling van de aandelenkoersen in de komende maanden. Hoewel er meer winstwaarschuwingen zijn de laatste weken, is er ruimte voor opwaartse bijstellingen. Waar de winstmarges onder druk staan vanwege hogere grondstoffenprijzen, biedt de omzetgroei compensatie. Vooral de sector energie en basismaterialen springen er positief uit. Zo zien we wereldwijd dat de winsttaxaties voor het eerste kwartaal in april alsmaar naar boven zijn bijgesteld, zelfs voor Europese aandelen. Voor de Stoxx 600 is op basis van cijfers van Refinitiv sinds begin april de winstgroeiverwachting met ruim 5%-punt verhoogd naar 25% jaar-op-jaar.

Ook in de VS wordt een positieve ontwikkeling verwacht, maar vanwege de moeilijkere vergelijkingsbasis verwachten analisten een plus van 6,1%. Tot nu hebben 25 bedrijven van de S&P 500 index hun resultaten gepresenteerd en Bloomberg rapporteert dat 19 bedrijven positief verrasten. In Europa is het cijferseizoen net van start gegaan. De ogen blijven dan ook de komende weken gericht op de bedrijfscijfers.

Bedrijfscijfers volop in de schijnwerpers

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.