De dollar kan de kracht het best verdragen

28 april 2022 15:33

De euro/dollar is op het laagste niveau in vijf jaar. De dollar kan de kracht het beste dragen omdat daar de inflatieproblemen het grootst zijn en de impact van de oorlog op de economie minder groot is.

De dollar kan de kracht het best verdragen

Dat de euro/dollar op het laagste punt in vijf jaar is gekomen ($ 1,05), is vooral een teken van de kracht van de dollar. De euro is niet zwak in verhouding tot andere Europese munten, zoals het Britse pond of de Zweedse kroon, en wint van de valuta uit de opkomende Europese landen, zoals de Poolse zloty. De dollar is dit jaar echter de sterkste munt van de wereld.

Dat de dollar zo sterk is, is niet zozeer een kwestie van kracht van de Amerikaanse economie. Zo bestaat er namelijk twijfel over het aanhouden van de groeitrend volgend jaar. Ook is de kracht geen gevolg van paniek vanwege de oorlog in Oekraïne. Er is namelijk geen plotselinge vlucht in de dollar ontstaan. De dollar stijgt juist in een stabiele trend.

De kracht van de dollar lijkt vooral voort te komen uit de verwachting dat de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, de rente krachtig gaat verhogen. Er zijn nu renteverhogingen van 0,5% in de komende drie bijeenkomsten gepland en vier renteverhogingen van 0,25% in de vergaderingen daarna. Een dergelijk tempo kan de rest van de wereld niet volgen. Zo wordt door de markt in Europa gerekend op een terugkeer naar 0% in oktober. Dat impliceert weliswaar twee renteverhogingen van 0,25%, maar voor een renteverhogingstempo zoals in de VS is minder noodzaak.

In Japan is een renteverhoging voorlopig ondenkbaar. De kerninflatie – exclusief de volatiele prijzen van energie en vers voedsel – is nog steeds negatief. In China wordt de rente zelfs verlaagd met het oog op de economische zwakte als gevolg van de coronamaatregelen. Toch is het vaak het verschil in de lange rente dat dominant is in de valutaire ontwikkeling en niet de korte rente, die de centrale bank bepaalt. De lange rente is in de VS al historisch fors hoger dan elders. Ten opzichte van bijvoorbeeld Duisland is dat nu meer dan 2%. De vraag of de rente zo hoog kan blijven is meer gerechtvaardigd dan de vraag of de rente verder zal toenemen.

Het voordeel van de sterke dollar is dat een inflatieremmend effect uitgaat van de VS. De VS is immers het land van de ontwikkelde landen dat het grootste inflatieprobleem heeft. Omdat de VS de regio is die een sterke munt het beste kan dragen, is een sterke dollar de weg van de minste weerstand. Daarom is het goed voorstelbaar dat de dollar voorlopig sterk blijft.

De dollar kan de kracht het best verdragen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.