Robotisering loopt vast in 2022

5 mei 2022 16:17

Beleggen in automatisering betekent niet dat er ook automatisch een hoog rendement kan worden verwacht.

Robotisering loopt vast in 2022

Het beleggingsthema robotisering heeft het lastig in 2022. Met name de exposure naar chipfabrikanten, die sterk vertegenwoordigd zijn binnen dit thema, vormt een tegenwind. De PHLX Semiconductor Index (SOX) staat op -23% sinds het begin van dit jaar. Binnen halfgeleiders is een bovengemiddelde blootstelling aan groeiaandelen. Hierdoor is de gevoeligheid voor de rentestijgingen die we hebben gezien groot. Daarnaast hebben chipmakers last van de druk op toeleveringsketens wat geleid heeft tot een tekort aan halfgeleiders. Dit heeft ook een negatieve impact gehad op industriële robots, wat een belangrijk segment is binnen beleggingen in robotisering. Een groot deel van de activiteit vindt daarnaast plaats in Japan. Dit thema heeft dan ook een overweging in dit land, welke achterloopt op de wereldindex door onder andere de sterk dalende yen.

Al met al zijn er dus meerdere effecten die het thema momenteel plagen. Echter blijven de positieve vooruitzichten op de lange termijn intact door de groeiende beweging naar automatisering. Passieve blootstelling kan worden verkregen via de iShares Automation & Robotics ETF. Een actieve approach kan echter lonen omdat de expertise van managers hen in staat stelt om door de uitdagingen op de korte termijn heen te navigeren en de vele kansen in dit segment te benutten. Het 1895 Aandelen Thematic Opportunities fonds biedt actieve blootstelling aan robotisering. Verder kan in het assortiment in het thema worden belegd via de actief beheerde AXAWF Robotech en Candriam Equities Robotics & Innovation Tech. Deze fondsen hebben het dit jaar met respectievelijk 1,5% en 3,3% beter gedaan dan de tracker.

Robotisering loopt vast in 2022

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.