Komt er een recessie? Aandelen zijn voorzichtiger dan high yield obligaties

25 mei 2022 15:21

Opvallend: de aandelenmarkt maakt zich grotere zorgen over een aanstaande recessie dan de obligatiemarkt. De kredietopslag van obligaties van bedrijven met een lage kredietrating (high yield) is opgelopen door de onzekerheid over de inflatie en rentestijgingen, maar niet naar een dusdanig niveau dat er sprake is van groot recessiegevaar. Als een recessie uitblijft liggen de grootste kansen op een inhaalslag bij aandelen. Dit is een reden om als belegger juist vast te houden aan de aandelen in de portefeuille.

Komt er een recessie? Aandelen zijn voorzichtiger dan high yield obligaties

Stijgende opslag op high yield obligaties

De recessiezorgen zijn in de afgelopen maanden toegenomen door de oorlog in de Oekraïne, de onzekerheid over de inflatie en de rentestijgingen. Beleggers eisen daardoor een hogere opslag op het kredietrisico van high yield obligaties. Die opslag is in de afgelopen maanden opgelopen naar 5,3%, boven het langjarige gemiddelde van 4,5%.

De opslag is dus hoger dan gemiddeld, maar nog niet zo hoog dat de markt rekening houdt met een groot recessiegevaar. Het meest risicovolle deel van de high yield index, bedrijven met een kredietbeoordeling van CCC, heeft momenteel een kredietopslag van 10,6%. Dat is net boven het gemiddelde van 9,6% over de afgelopen 10 jaar. Ter vergelijking: aan het begin van de pandemie steeg de kredietopslag naar 19,5% en eind 2015, toen er sprake was van problemen in de oliesector, was de kredietopslag zelfs hoger dan 20%.

Risicobril: high yield versus aandelen

Volgens onderzoek van UBS is de kans op een recessie die is ingeprijsd op de Amerikaanse high yield markt nu zo’n 20%. Voor de aandelenmarkt (S&P 500) is dat 40%. Dit is opvallend, want normaliter zijn het de obligatiebeleggers die met een risicobril naar de markt kijken en signaleren dat er een recessie op handen is. Dit keer is de aandelenmarkt dus negatiever gestemd dan de obligatiemarkt.

Aandelen hebben door de stevige correctie meer ellende ingeprijsd dan highyield obligaties. Mocht een recessie worden vermeden dan liggen de grootste kansen op een inhaalslag bij aandelen. Dit is een reden om als belegger juist vast te houden aan de aandelen in de portefeuille.

Komt er een recessie? Aandelen zijn voorzichtiger dan high yield obligaties

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.