Recessieangst in de VS: vragen en antwoorden

29 juni 2022 17:19

Wij gaan ervan uit dat Amerika in de tweede helft van volgend jaar in een recessie terecht komt. Een recessie in de VS heeft impact op de beheerportefeuilles, waar Amerikaanse aandelen en obligaties een groot deel van uitmaken. Antwoord op vier vragen over de heersende recessieangst.

Wat is de economische situatie in Amerika nu?

De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar onder druk van covidinfecties en hoge energieprijzen, maar positieve consumptie- en investeringscijfers betekenen dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk weer is gegroeid. Daarmee is een recessie voor nu afgewend. Een recessie telt namelijk pas officieel als recessie na twee opeenvolgende kwartalen krimp.

Waarom heerst er dan toch recessieangst?

Wat verder vooruitkijkend zien wij nog steeds een recessie opdoemen. Dat heeft onder andere te maken met de hoge inflatiecijfers en hoe Fed daarop reageert. De renteverhogingen die de centrale bank heeft aangekondigd, moeten voorkomen dat hogere prijzen en lonen elkaar opstuwen en dat daarmee de inflatie nog verder uit de hand loopt. Daarbij is het haast onvermijdelijk dat de economische activiteit een knauw krijgt. Nu al zijn de effecten van de hogere rente zichtbaar op de Amerikaanse huizenmarkt, waar de hypotheekrente in korte tijd bijna is verdubbeld.

Hoe raakt een recessie in de VS de portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen?

De VS maakt een fors onderdeel uit van alle portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen. Zo vertegenwoordigen Amerikaanse bedrijven 60% van de marktwaarde in het 1895 Wereld Aandelen Enhanced Index Fonds. En via het 1895 Aandelen Macro Opportunities Fonds zetten we actief in op de Amerikaanse markt. Daarnaast zijn de acties van de Fed relevant voor alle beleggingen onder beheer bij Rabobank. De Amerikaanse rente is dé maatstaf voor beleggingen wereldwijd, ook in bijvoorbeeld opkomende markten.

Hoe spelen jullie in de portefeuilles in op een mogelijke Amerikaanse recessie?

In een recessie komen de koersen van Amerikaanse bedrijven mogelijk verder onder druk te staan. Toch is dat geen reden om posities in de VS af te bouwen ten gunste van andere markten. Andere delen van de wereld staan voor hun eigen uitdagingen. Zo is de kans op een recessie in Europa door verdere ontwikkelingen rond Oekraïne nog groter. En wanneer de groei wereldwijd tegenvalt, is de dollar vaak een vluchthaven voor beleggers. Bovendien is onze blootstelling naar de VS defensief ingericht. Daarom hebben we het belang van de VS in het 1895 Aandelen Macro Opportunities Fonds recentelijk ook nog verhoogd ten laste van Duitsland, waar de economische risico’s groter zijn.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.