Hoe ver en hoe lang moet de rente omhoog?

24 augustus 2022 14:10

De Amerikaanse centrale bank (de Fed) zal dit weekeinde waarschijnlijk stellen dat het beleid gericht blijft op het terugdringen van inflatie en inflatieverwachtingen. Dat maakt de markt voor obligaties en aandelen kwetsbaar. Toch komt er binnen afzienbare tijd een omslag, al was het maar omdat de dollar zo sterk is. Reden voor ons om in onze beheerportefeuilles vast te houden aan een lichte voorkeur voor aandelen.

De ogen van beleggers zijn komend weekeinde gericht op Jackson Hole, een chique skiresort in de Amerikaanse staat Wyoming. Hier houdt de Fed een bijeenkomst met vrijwel alle belangrijke monetaire autoriteiten. De ogen zijn niet zozeer gericht op de precieze hoogte van de renteverhoging in september als wel op het beeld dat de Fed schetst van waar het monetair beleid volgend jaar naar toe gaat. Hoe ver moet de rente omhoog? En hoe lang moet de rente op dat verhoogde niveau blijven? De meningen lopen inmiddels flink uiteen.

Draai van 180 graden

Een jaar geleden was de Fed nog in de verwachting dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn. Inmiddels heeft ze het monetair beleid diametraal gedraaid met forse renteverhogingen en een verkoopprogramma voor de eerder opgekochte obligaties. In september zullen de rentetarieven opnieuw met ten minste een half procentpunt worden verhoogd. In het vierde kwartaal zijn meer renteverhogingen ingeprijsd.

Opmerkelijk optimisme

Toch houdt de markt steeds meer rekening met een mogelijk snellere ommekeer in het rentebeleid in 2023. Het is een opmerkelijk optimisme. Meestal schiet de markt door in de richting waarin de centrale bank beweegt. Maar nu rekent de markt erop dat die volgend jaar weer snel op haar schreden terugkeert. Mogelijk in de wetenschap dat de economie dan in een recessie geraakt.

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Fed deze kijk zal willen aanwakkeren. Ze zal iedereen willen overtuigen dat ze de inflatie wenst te bezweren en pas over stoppen nadenkt als dat moment is aangebroken. Daarmee is de obligatiemarkt kwetsbaar en in het kielzog waarschijnlijk ook de aandelenmarkt.

Momentum van inflatie neemt af

Toch moeten we ook voorzichtig zijn om te roepen dat de markt het allemaal verkeerd ziet en het beursherstel van juli slechts een ‘bear market rally’ betreft. Een recessie in de VS wordt alom verwacht, maar de krimp kan wel eens veel kleiner zijn dan gevreesd. Hoewel inflatie nog maandenlang hoog zal blijven, neemt het momentum onmiskenbaar af , gelet op bijvoorbeeld de stevig dalende grondstofprijzen. Inflatieverwachtingen kunnen gaan afnemen en daarmee de rente stabiliseren of doen dalen.

Dure dollar

Bovendien komt er een moment dat de Fed zich bewust zal zijn van haar internationale positie. Doordat de problemen in de rest van de wereld groter zijn dan in de VS, stijgt de dollar nadrukkelijk in waarde. Sinds mei 2021 is de dollar met meer dan 20% gestegen versus de belangrijkste andere valuta. Voor het eerst sinds 2002 is de dollar meer waard dan de euro. Die stijging lijkt moeilijk omkeerbaar.

De dure dollar kan de VS in de niet zo verre toekomst dwars gaan zitten. Het is goed voor te stellen dat de Fed op enig moment ruimte ziet om een minder strikt beleid te voeren. Dat kan verlichting geven aan de dollar en aan andere economieën.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.