Powell versnippert hoop op snelle draai van beleid
Fed-voorzitter Jerome Powell heeft beleggers duidelijk gemaakt dat er voorlopig geen einde komt aan de renteverhogingen in de VS. De prioriteit blijft bij het bestrijden van inflatie. Voor de economie op de lange termijn beter, maar beleggers nemen op de korte termijn de pijn. De koersen van aandelen zijn sinds afgelopen vrijdag met circa 3% gedaald.

Wat is er aan de hand?
Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de Fed), wond er tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van monetaire autoriteiten in het Amerikaanse Jackson Hole geen doekjes om: bestrijding van de inflatie heeft topprioriteit voor de Fed.
Er is Powell alles aangelegen om een scenario van langdurig hoge inflatie, zoals in de jaren zeventig, te voorkomen. Maatregelen zullen van kracht blijven ‘until the job is done’, dus totdat de inflatie terug is op een stabiel laag niveau. Dit betekent dat beleggers voorlopig rekening dienen te houden met een aanhoudende reeks van renteverhogingen. De Europese Centrale Bank (ECB) liet zich in vergelijkbare termen uit.
Waarom reageerde de markt geschokt?
Sinds het begin van de zomer hebben beleggers hun renteverwachtingen voor volgend jaar rap naar beneden bijgesteld. De verwachting was dat renteverhogingen een forse rem zouden zetten op de inflatiedruk, maar ook op de economische groei. Zozeer dat de Fed vanaf maart volgend jaar al genoodzaakt zou zijn de financiële condities te verruimen door de rente te verlagen. Die lagere renteverwachtingen gaven aandelen- en obligatiekoersen een stevige impuls.
Die lijn van redenering volgde Powell in zijn toespraak echter niet: inflatiebestrijding heeft de hoogste prioriteit en beleggers en consumenten moeten zich dan ook opmaken voor een periode van economische en financiële pijn. Die pijn zou later groter zijn als de Fed de monetaire teugels te vroeg zou laten vieren. Een dergelijke beleidsfout wil Powell niet maken en dus gaan de renteverhogingen door zolang inflatie niet betekenisvol daalt. Voor de economie op de lange termijn is dit beter, maar op de korte termijn doet het beleggers pijn. Het gevolg is dat we nu een correctie zien op de uitbundige zomerrally.

Wat valt er te zeggen over de inflatie?
Er zijn prille signalen dat de onderliggende inflatiedruk aan het afnemen is: van lagere grondstofprijzen, afnemende belemmeringen in de toeleveringsketens en dalende economische groei. Het is echter nog te vroeg voor de Fed om nu al te hinten op monetaire verlichting. Ze zal iedereen willen overtuigen dat ze de inflatie wenst te bezweren en pas over stoppen nadenkt als dat moment is aangebroken. Vooral de loongroei en stijging van de huurprijzen kunnen inflatie langdurig blijven voeden. Als ook deze indicatoren een kanteling maken, is het beeld pas compleet.
Wat betekent dit voor aandelen en obligaties?
De komende maanden zal alle data over de inflatie met argusogen worden bekeken. Het verloop van de inflatie is immers bepalend voor het rentebeleid van de Fed. Alle positieve signalen en tegenvallers zul je in de koersen van aandelen en obligaties terugzien. Als belegger kun je dan ook meer schommelingen verwachten.
Eens te meer is duidelijk geworden dat de seinen voor versoepelingen in het monetair beleid zeker niet op groen staan, zoals we eerder deze maand al betoogden. We gaan uit van een sterke groeivertraging wereldwijd met een milde recessie in de VS en Europa en langzaam dalende inflatie. Daar blijft de strategie voor onze beheerde portefeuilles vooralsnog op gericht.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.