Sleutelbeslissingen voor China

7 oktober 2022 15:16

China beleeft een moeilijk beleggingsjaar. De beurs staat 20% lager. Het zero-covidbeleid en de problemen op de vastgoedmarkt spelen het land parten. Het aanstaande partijcongres is een sleutelmoment voor beleggers. Ook voor ons: in het 1895 Macro Opportunities fonds hebben we een actieve belegging in Azië-ex Japan. China heeft hier een fors aandeel in van 8%.

Sleutelbeslissingen

De opening van het twintigste congres van de Chinese Communistische Partij staat gepland voor 16 oktober. Het komt in een jaar waarin de Chinese economie voor het eerste in meer dan dertig jaar waarschijnlijk langzamer groeit dan andere economieën in de regio. De partij staat voor een aantal sleutelbeslissingen. In de eerste plaats voor president Xi. Voor hem wordt dit een belangrijk event, vanwege zijn mogelijke derde ambtstermijn. Hiermee treedt Xi in de voetsporen van de grondlegger van China, Mao Zedong.

Daarnaast het economisch beleid. Houdt de Chinese overheid vast aan het zerocovidbeleid? Dit trekt een wissel op de binnenlandse bestedingen, belemmert de productie en zorgt voor kinken in de toeleveringsketens. De mineurstemming op de Chinese beurs wijst op een kleine kans van een soepeler coronabeleid. Als er wel versoepelingen worden aangekondigd, zal dat leiden tot een positief sentiment op de Chinese beurs. De Chinese overheid moet toch iets doen om de toenemende ontevredenheid over het beleid onder de bevolking te temperen. Daarbij geldt ook dat China het enige land ter wereld is dat er nog zulke strenge coronaregels op na houdt.

Een ander vraagstuk betreft de vastgoedmarkt. De problemen in de vastgoedmarkt drukken op het vertrouwen van de Chinese consument en de economische groei. Huizenkopers zijn terughoudend met aanbetalingen aan ontwikkelaars omdat er problemen zijn met de oplevering van huizen. Een mogelijke oplossing zit in het optuigen van een garantiesysteem voor de aanbetalingen van huizenkopers om het vertrouwen in de huizenmarkt te verbeteren. Het partijcongres kan hier ook duidelijkheid over geven.

Goedkope aandelen en ruimte voor stimulering

Wat in het voordeel van Chinese aandelen pleit, is de lage aandelenwaardering: met een koerswinstverhouding van 10,2 versus 13,2 voor de wereldindex. Dit geeft aan dat beleggers veel pijn hebben ingeprijsd. Daarnaast is inflatie veel minder een thema dan in de westerse wereld. Hierdoor hebben de Chinese autoriteiten meer ruimte om te stimuleren.

Bredere focus op Azië in het macrofonds

In het macrofonds beleggen we overigens niet alleen in China, maar ook in andere Aziatische landen, zoals India en Vietnam. Deze bieden een alternatief voor bedrijven die hun Chinese bedrijfs- en toeleveringsketenrisico willen spreiden en toch actief willen blijven in de regio. Onze brede aandelenpositie in de regio kan profiteren van deze beweging.

Actieve fondsen en trackers gericht op China

Wil je beleggen in Chinese aandelen, dan kun je bij ons als zelfbelegger kiezen uit verschillende fondsen en trackers. De rendementen kunnen flink uiteenlopen, afhankelijk van de beheerstijl. Voorbeelden van actief beheerde fondsen zijn Robeco Chinese Equities, Comgest Growth China en Fidelity China Focus.

De iShares China Large Cap ETF biedt blootstelling aan de vijftig grootste Chinese aandelen genoteerd in Hongkong. Een ander voorbeeld is de iShares MSCI China A tracker. Dit zijn Chinese bedrijven zonder notering op de beurzen in de VS of Hongkong.

> Meer weten? Lees onze actuele visie

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.