Blog: hoe duurzaam is mijn fonds?
Als belegger kan het lastig zijn door de bomen het bos te zien als het gaat om duurzaamheid: welk fonds doet precies wat en hoe kun je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken? Gelukkig wordt het voor jou als belegger wat overzichtelijker gemaakt: sinds kort zijn aanbieders verplicht hun duurzaamheidsgeheimen prijs te geven. Beleg je in aandelen- of obligatiefondsen? Lees waar je op moet letten.

In de afgelopen jaren is het aanbod sterk gestegen van beleggingsproducten die aan duurzaam beleggen of impactbeleggen doen. Duurzaam beleggen is geen nichemarkt meer.
Standaard richtlijnen: SFDR
Voorheen kon iedere vermogensbeheerder een eigen definitie hanteren voor wat duurzaam beleggen inhoudt. Nieuwe wetten vanuit de EU brengen hier wat meer structuur in. Er zijn sinds kort standaard richtlijnen voor duurzaam beleggen. Deze richtlijnen kunnen afwijken van je persoonlijke kijk op duurzaam beleggen, maar geven nu wel kaders aan waar financiële instellingen mee moeten werken. Ze worden bovendien verplicht om hierover te rapporteren aan jou als klant.
Een van de leidende regels hier is de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze wet eist van fondsaanbieders dat ze meer openheid geven over hoe groen hun beleggingsfonds of Exchange Traded Fund (ETF) is. Aanbieders moeten aangeven welke SFDR-richtlijnen ze volgen en hierover rapporteren.
Niets doen of bewegen naar groen
Een beleggingsproduct kan hierbij een van de volgende drie richtlijnen volgen.
Artikel 6
Dit zijn beleggingen zonder een duurzaam beleid. Veel ETF’s die een standaard aandelenindex volgen vallen hieronder. Dit worden wel ‘grijze’ producten genoemd.
Artikel 8
Hierbij gaat het om beleggingen waarbij het behalen van financieel rendement voorop staat, maar waarbij in de beleggingskeuzes duurzaamheidsrisico’s worden meegewogen, net als aspecten van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG in het Engels). Deze producten kunnen ook beleggen in bedrijven die (een deel van) hun omzet behalen met ecologische en sociale doelen.
Artikel 9
Deze producten beleggen volledig, dus voor 100% in duurzame doelen. Het voornaamste doel van deze fondsen is om meetbare impact te maken op het gebied van milieu en/of maatschappij. Hiervoor moeten ze duidelijke doelen voor middellange en lange termijn vaststellen. De aanbieder moet hierover ook rapporteren.
Deze eisen blijken een grote uitdaging. Te groot voor veel fondsbeheerders: afgelopen halfjaar zijn veel fondsen en ETF’s gewijzigd van artikel 9 naar artikel 8, omdat het vooropstellen van impactdoelen en het concreet maken van een planning moeilijk uitvoerbaar is. En fondsbeheerders willen beschuldigingen van greenwashing voorkomen.
Alle aanbieders van beleggingsproducten, fondsen en ETFs zijn verplicht bekend te maken welk SFDR-artikel ze volgen. Zo krijg je als belegger meer inzicht in wat je kunt verwachten van een product. Beleg je bij ons met Rabo Zelf Beleggen? Dan zie je in de Fondsselector of een bepaald product artikel 8 of 9 volgt.
Kijk verder dan artikel 8 of 9
Als belegger doe je er goed aan om verder te kijken dan het artikelnummer van een fonds. Ook artikel 8-producten kunnen een groene beleggingsstrategie hebben. Waar een artikel-9 fonds uit beleggingen bestaat die al groen zijn, maakt een artikel 8-fonds juist die verandering naar een groene economie mogelijk en dwingt vervuilers te vergroenen en om deze manier impact te maken.
Zo kunnen artikel 8-fondsen juist beleggen in de energietransitie en in duurzame thema’s om het milieu, steden en infrastructuur weerbaar te maken tegen klimaatveranderingen en om biodiversiteit te beschermen. Ze kunnen beleggen in belangrijke thema’s, zoals de circulaire economie, om verspilling van water en uitputting van grondstoffen tegen te gaan, en in bedrijven die nu nog onvoldoende doen om vervuiling tegen te gaan en deze te dwingen tot duurzame oplossingen en producten. Bijvoorbeeld om de overstap te maken van fossiele naar alternatieve energie.
Daarnaast moet je je als belegger realiseren dat artikel 9-producten relatief hogere kosten kunnen hebben wanneer ze direct in projecten beleggen om impactdoelen te behalen. Deze beleggingen zijn bovendien minder verhandelbaar (liquide). Om een voorbeeld te noemen: direct in windmolenparken beleggen is minder liquide dan via aandelen Vestas of een fonds dat in beursgenoteerde aandelen belegt op het gebied van alternatieve energie. Het blijft van belang om goed te bekijken of een duurzaam fonds past bij je financiële doelen en beleggingshorizon.
Grijze fondsen rapporteren niet over risico’s
Zowel de artikel 8- als de artikel 9-fondsen zijn verplicht te rapporteren over hoe duurzaam ze zijn. Helaas geldt dit niet voor artikel 6-producten. Het zou wel mooi zijn als juist ook een artikel 6-product transparant zou publiceren over duurzaamheidsrisico’s en de negatieve effecten van beleggingen. Als belegger moet je je er namelijk wel van bewust zijn dat deze risico’s bestaan en dat ze een negatief effect kunnen hebben op de waarde van je beleggingen. De wetten schieten hier nog in tekort.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.