Je beleggingsportefeuille verduurzamen met groene obligaties
Groene obligaties zijn beleggingsproducten waarmee je je portefeuille kunt verduurzamen. Zelf beleggen we in onze beheerportefeuilles steeds nadrukkelijker in groene obligaties: we zijn bezig het gewicht ervan uit te breiden tot een kwart van elk obligatiefonds. Hoofd fondsen en duurzaamheid Rishma Moennasing legt uit waarom deze obligaties interessant zijn.

Wat verandert er precies, Rishma?
“Zoals we in onze beleggingsvisie voor 2023 hebben aangekondigd, vergroenen we onze beheerportefeuilles dit jaar verder. Onderdeel daarvan is dat onze 1895-obligatiefondsen voortaan voor minimaal 20% bestaan uit groene obligaties, ook wel green bonds genoemd. Nu is het zover: twee ervaren managers, State Street en BlackRock, kopen groene obligaties en gaan deze beheren. Deze worden vanaf deze week zichtbaar in onze beheerportefeuilles. Een deel van de reguliere obligaties wordt verkocht. Gemiddeld zal elk obligatiefonds voor een kwart uit groene obligaties bestaan.”
Wat zijn groene obligaties?
“Het zijn obligaties waarmee overheden of bedrijven projecten financieren die bijdragen aan de energietransitie en verduurzaming. Het geld dat je via deze obligaties uitleent, wordt geïnvesteerd in schone energie, energie-opslagsystemen en in projecten om de economie weerbaar te maken voor klimaatverandering, zoals het vergroenen van infrastructuur, gebouwen, vervoer en watermanagement.”
Waarom nemen we groene obligaties op in de portefeuilles?
“We spelen hiermee in op de beleggingskansen die de energietransitie en de stap naar een groene economie biedt. Met groene obligaties heb je als belegger meer zekerheid over de besteding van het geld. De uitgever moet het aantoonbaar investeren in een duurzaam doel en is verplicht hierover te rapporteren. Hiermee is het risico op greenwashing – een belegging duurzaam noemen terwijl die dat in werkelijkheid niet is – een stuk kleiner.”
Wat betekent dit voor het rendement?
“Het rendement van een groene obligatie is in lijn met dat van een gewone obligatie van dezelfde uitgever. Groene obligaties hebben dezelfde verhandelbaarheid en toegankelijkheid als gewone obligaties, zonder extra kredietrisico’s. En vergeet het indirecte rendement niet, het positieve effect dat groene obligaties kunnen hebben op milieu en samenleving, zoals bijdragen aan de energietransitie. Ook dat kan voor beleggers waardevol zijn.”
Zijn groene obligaties risicovoller dan gewone obligaties?
“Nee. Voorheen vormden groene obligaties een fractie van de obligatiemarkt, waardoor ze relatief minder goed verhandelbaar waren. Maar het aanbod is afgelopen jaren hard gegroeid. Ze zijn inmiddels goed verhandelbaar. We rekenen erop dat de markt in sneltreinvaart door zal stomen. Overheden in Europa, de VS en Azië hebben ambitieuze groene groeiplannen en er komt nieuwe wetgeving aan die bedrijven verplicht om meer openheid te geven over duurzaamheid.”
“Verder verwachten we dat niet-duurzame beleggingen op termijn een groter beleggingsrisico vormen. Bedrijven die zich niet aanpassen, vormen de faillissementen van de toekomst. Dit soort beleggingen willen we zoveel mogelijk vermijden. Groene obligaties helpen daarbij.”
Kun je ook groene obligaties kopen als je zelf belegt?
“Jazeker. In de Fondsselector vind je verschillende obligatiefondsen en ETFs (Exchange Traded Funds) die in groene obligaties beleggen. Let dan vooral op in welke type duurzame obligaties ze beleggen en welke kosten ze berekenen.”
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.