Zet goede start Amerikaanse aandelen door?

1 maart 2023 16:49

Met een koerswinst van 5% zijn Amerikaanse aandelen dit jaar goed uit de startblokken gekomen. Toch zijn we sceptisch. Amerikaanse aandelen blijven relatief duur: de koersen zijn hoog in verhouding tot de verwachte winsten. De huidige omgeving met hoge inflatie en rente zet een rem op de koersontwikkeling van prijzige aandelen. Voor ons een belangrijke reden om het gewicht van de VS in onze aandelenportefeuille wat lager te houden dan dat in de brede markt.

Na Europa (+9%) is de VS met een plus van 5% de best presterende regio in de eerste twee maanden van het jaar. Of deze ontwikkeling door zal zetten, is nog maar de vraag.

Hoge waardering, lage vergoeding

Op grond van de koers-winstverhouding voor de komende twaalf maanden kunnen we stellen dat Amerikaanse aandelen aan de prijs zijn.

Hetzelfde blijkt uit de risicopremie: hoeveel extra rendement je kunt verwachten van aandelen ten opzichte van staatsobligaties (de risicovrije rente). De huidige risicopremie op Amerikaanse aandelen is 1,6%. We moeten vijftien jaar terug om dit soort lage risicopremies te zien. De gemiddelde vergoeding boven de risicovrije rente in de afgelopen twintig jaar was 3,5%, beduidend hoger dus.

De risicopremie in Japan is door de lage rente daar nog ruim 1% hoger dan het historisch gemiddelde. Voor Azië ex-Japan en Europa ligt de risicopremie op het historisch gemiddelde. Amerikaanse aandelen zijn dus verhoudingsgewijs aan de prijs.

Amerikaanse aandelen in de portefeuille

In het 1895 Macro Opportunities fonds brengen we onze regiokeuzes tot uitdrukking. In de wereldindex is de VS veruit de belangrijkste regio met ruim 60%. Binnen het macrofonds kiezen we voor een kleiner (45%), maar nog altijd substantieel gewicht voor de VS. Dit doen we dan wel op een defensieve manier, waarbij we vooral beleggen in bekende bedrijven met sterke merken, conservatieve balansvoering en stabiele kasstromen, zoals Visa. Daarnaast zorgt het defensieve karakter van de dollar voor een buffer voor de belegger in het eurogebied. Als de wereldeconomie in een dalende trend zit, sterkt de dollar aan.

De onderweging van de VS in het macrofonds vertaalt zich door in een lagere weging van de VS in vergelijking met de wereldindex van zo’n 3%-4% in onze actief beheerde portefeuilles. Voorlopig zien we geen aanleiding om Amerikaanse aandelen bij te kopen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.