Vooruitblik cijferseizoen: sterkste winstdaling verwacht sinds pandemie
Analisten verwachten dat de winsten van Amerikaanse bedrijven uit de S&P500 in het eerste kwartaal gemiddeld met ruim 6% dalen ten opzichte van een jaar geleden. Met zulke lage verwachtingen ontstaat er ruimte voor positieve verrassingen. Beleggers zullen vooral geïnteresseerd zijn in de toelichting op de resultaten. Wat gaan de bankenstress en de hogere rente later dit jaar doen met de bedrijfswinsten?

Slechtste kwartaal sinds start van de pandemie
Het Amerikaanse cijferseizoen begint vrijdag met de publicatie van de cijfers van Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan. In aanloop naar het cijferseizoen zijn de verwachtingen voor de bedrijfscijfers flink naar beneden bijgesteld. Analisten verwachten voor dit seizoen een min van 5% tot 7% op jaarbasis. Het wordt in de VS naar verwachting het slechtste kwartaal sinds de pandemie, toen de winst op jaarbasis met 30% daalde.

Eind vorig jaar werd nog slechts een beperkte daling verwacht van 0,3% voor het eerste kwartaal. Er is inmiddels dus sprake van een sterkere bijstelling van de verwachting dan we doorgaans zien, maar deze is wel in lijn met het beeld dat we zien sinds het derde kwartaal van 2022. Door de fors naar beneden bijgestelde verwachtingen is er ook weer meer ruimte voor positieve verrassingen. Overigens is de verwachting voor Europese bedrijven, met een vlakke winstontwikkeling, beduidend minder slecht.
Impact van vertrouwenscrisis
Van belang voor beleggers is met name in welke mate de resultaten geraakt zijn door de vertraagde werking van de hogere renteomgeving, de aanhoudend hoge inflatie en de vertrouwenscrisis die de banken in maart trof. Hoewel het nog te vroeg is om de impact van de bankenstress te zien, is de toelichting op de cijfers van met name de banken net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan hoe de prestaties zich verhouden tot de verwachtingen van beleggers.
Winstmarges in het vizier
Er is vooral aandacht voor de winstmarges. Deze komen van historisch hoge niveaus. Na de pandemie bereikte ze voor de S&P 500 en voor de wereldindex een piek van circa 13%. Dat hoge niveau wordt aangetast door twee krachten: namelijk de gestegen kosten van kapitaal en de hogere arbeidskosten. Er zijn dan ook verschillende ontslagrondes geweest om de marges te beschermen.
Naar verwachting vallen de winstmarges terug naar het niveau van voor de pandemie. Voor de wereldindex naar ruim 10% en voor de S&P 500 naar 12%. Dat is nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.
Meer winstwaarschuwingen
Wat opvalt bij het eerste kwartaal, is dat er in aanloop naar de bekendmaking van de cijfers veel meer winstwaarschuwingen zijn afgegeven door Amerikaanse bedrijven. Vooral uit de IT-sector en verrassend weinig uit de hoek van financiële instellingen.
De verwachting is dat vooral kleinere bedrijven last zullen hebben van de verscherpte kredietcondities, omdat die veelal aangewezen zijn op bancaire financiering. De grotere beursgenoteerde bedrijven hebben gemiddeld genomen een solide balansverhouding en betere toegang tot de kapitaalmarkten.
Betere tweede helft verwacht
De tweede helft van het jaar kan positiever uitvallen vanwege een lagere vergelijkingsbasis en een gunstigere voorraadcyclus voor bijvoorbeeld de halfgeleiderbedrijven. Voor het hele jaar wordt nog altijd een lichte winstgroei van 0,9% verwacht voor de S&P 500 en een vlakke ontwikkeling voor de wereldindex.
Voorwaarde hiervoor is dat de recessie in de VS mild blijft en van korte duur is en dat de impact van de vertrouwenscrisis bij banken meevalt. Als we daar meer signalen van zien in de komende tijd, kan dat aanleiding zijn om onze beleggingsstrategie bij te stellen. De aftrap van het Amerikaanse cijferseizoen met de financiële instellingen op vrijdag kan hiervoor een eerste aanknopingspunt bieden.
Meer weten over de huidige beleggingsomgeving?
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.