Bankenonrust in de VS: wat kunnen we verwachten?

10 mei 2023 11:40

De zorg over de financiële stabiliteit in de VS is nog niet weg. Problemen met leningen aan de commerciële vastgoedsector kunnen nieuwe zwaktes blootleggen in de regionale bankensector. Onze portefeuilles binnen Rabo Beheerd Beleggen (de 1895-fondsen) hebben een lage rechtstreekse blootstelling aan regionale banken in de VS: circa 0,1%. Belangrijk is vooral hoe de bankenonrust gaat doorwerken in de kredietverlening.

Beleggingsnieuws: bankenonrust in de VS: wat kunnen we verwachten?

De zorgen over de financiële stabiliteit zijn wat naar de achtergrond verdwenen, maar ze zijn niet weg. First Republic moest vorige week noodgedwongen worden overgenomen door JP Morgan, PacWest Bancorp lijkt de volgende regionale speler die op omvallen staat.

Opvallend is dat de onrust vooral beperkt blijft tot de koersen van regionale banken in de VS de afgelopen weken. Die staan onder druk, terwijl die van grote Amerikaanse systeembanken (bijvoorbeeld JPMorgan, Bank of America en Citigroup) nauwelijks worden geraakt. Kordaat ingrijpen door de toezichthouders middels het garanderen van deposito’s en het redden van banken heeft erger voorkomen.

Systeembanken profiteren

Waar de regionale banken te maken hebben met serieuze problemen, zijn de grotere banken juist de profiteurs. JP Morgan heeft voor een interessante prijs First Capital kunnen overnemen. Ook hebben de grotere kapitaalkrachtige banken instroom van kapitaal gezien, waar regionale banken juist met uitstroom te maken krijgen. Zo profiteren de grote systeembanken van de in problemen geraakte regionale banken.

De positie van de grootbanken in het financiële stelsel is daardoor wel nog groter geworden, een punt van zorg. Immers, wilden we na de Grote Financiële Crisis niet juist af van banken die ‘too big to fail’ waren? Maar in een crisis heiligt het doel de middelen.

Meer banken in de problemen?

Door gestegen rentes zijn er verliezen ontstaan op de obligatieportefeuilles van banken. Daar zijn de zwakke broeders die hun risicobeleid niet op orde hadden inmiddels op aangepakt. Het valt echter niet uit te sluiten dat er nog meer banken onder druk zullen komen te staan.

Een veelgehoorde zwakke plek is commercieel vastgoed. Die sector heeft het moeilijk door de hogere financieringslasten vanwege de opgelopen rentes, de teruglopende vraag naar kantoren en dalende prijzen. Dat kan voor nog meer problemen gaan zorgen rond de regionale banken, die fors hebben uitgeleend aan deze sector (29% in vergelijking met 6% voor de grootbanken). We verwachten dat de problemen daarom nog zullen aanhouden en de kop op kunnen steken als de economie vertraagt.

Daarnaast zijn short-sellers duidelijk actief. Deze beleggers speculeren op koersdalingen. Zij hebben het vizier gericht op de regionale banken, waardoor kwetsbaarheden sneller aan het licht komen.

Gevolgen voor kredietverlening

Het gevolg zal wel zijn dat de kredietverlening een knauw zal krijgen. De hogere rentes, maar ook de stress in de bankensector werken namelijk duidelijk door in de kredietverlening. We zien in de VS nu al dat er minder wordt uitgeleend en dat de voorwaarden strenger zijn geworden.

Maandvisie beleggen, banken scherpen kredietcondities verder aan in VS

Hetzelfde beeld zien we in Europa. Bedrijven en consumenten zullen minder makkelijk aan een lening kunnen komen. Dat zal impact hebben op de bestedingen en de bedrijvigheid.

De mogelijke gevolgen van de bankenonrust zijn voor ons een reden geweest om wat risico van tafel te halen en meer te beleggen in Europese staatsobligaties in de actief beheerde portefeuilles van onze klanten.

Meer weten? Lees onze actuele beleggingsvisie.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.