Opkomende markten spinnen garen bij China+1-strategie

30 juni 2023 8:48

Bedrijven zijn zich bewuster geworden van de risico’s die volledige afhankelijkheid van China met zich meebrengt. De strategie van ‘China+1’ is in opkomst: bedrijven spreiden de toeleveringsketen over China en een andere opkomende markt. Daar spelen we in onze actief beheerde aandelenportefeuilles op in: in het 1895 Macrofonds beleggen we meer dan gemiddeld in landen als India, Indonesië en Mexico.

Opkomende markten spinnen garen bij China+1-strategie

Beleggen in opkomende markten is voor ons zeker niet alleen beleggen in China. Dat laat onderstaande grafiek duidelijk zien.

Opkomende markten spinnen garen bij China+1-strategie

Investeringen in opkomende markten

Geopolitieke spanningen hebben bedrijven risicobewuster gemaakt ten aanzien van China. Dit heeft geleid tot de zogenaamde China+1-strategie, maar ook tot ‘friendshoring’ (waarbij bedrijven investeringen doen in bevriende landen) en ‘nearshoring’ (waarbij productie wordt verplaatst naar een dichterbij gelegen land).

Het zorgt voor meer investeringen in landen als India en Indonesië, maar ook Mexico en Brazilië. Mexico heeft recentelijk zelfs de rol van China overgenomen als belangrijkste handelspartner van de VS.

Deze nieuwe investeringen geven een boost aan de lokale economie. Hiervan kunnen juist ook kleine beursgenoteerde bedrijven in opkomende markten profiteren.

China staat onder druk

De Chinese beurs blijft intussen behoorlijk achter bij de wereldindex (-10%) vanwege het haperende herstel van de economie en de geopolitieke spanningen met Amerika. Tegelijkertijd is daarmee wel veel teleurstelling verwerkt in de koersen. De koers-winstverhouding is nu 10 tegen 16 voor de wereldindex en dat is in historisch perspectief laag.

Mogelijke aanjagers

Een opleving van Chinese aandelen zal kunnen komen als de economie weer aantrekt, bijvoorbeeld door stimulerende maatregelen van de autoriteiten. We zien dat de centrale bank de eerste renteverlagingen aan het doorvoeren is en verwachten meer. Vooral maatregelen om de vastgoedsector te ondersteunen kunnen helpen om de Chinese bevolking te verleiden tot besteden en beleggen.

Ook zal een normalisatie van de betrekkingen tussen de VS en China kunnen helpen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft onlangs Beijing bezocht, wat erop wijst dat de twee landen toenadering zoeken.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.