Geplaagde Chinese aandelen kunnen meer overheidssteun gebruiken

23 augustus 2023 16:13

China heeft te kampen met een sterke tegenwind op meerdere fronten. De Chinese aandelenindex staat dit jaar 10% in het rood. Voor ons is dit geen aanleiding om de positie in China in onze beheerportefeuilles af te bouwen. Overheidsingrijpen legt mogelijk een vloer onder de lage waarderingen. Bovendien staat de Chinese aandelenmarkt bekend om plotselinge en krachtige oplevingen. En we sluiten nieuwe aanjagers niet uit.

Tegenvallende cijfers

De grootste belemmering voor het herstel van de Chinese economie blijft de vastgoedmarkt. De betalingsproblemen van Country Garden, een van de grootste vastgoedontwikkelaars van China, laat zien dat de vastgoedcrisis nog lang niet voorbij is. Het vertrouwen van consumenten en bedrijven is laag. De woningverkopen lopen terug, net als de huizenprijzen.

Ook het bredere economisch beeld valt tegen. De detailhandelsverkopen groeiden in juli met 2,5%, waar 4,0% werd verwacht.

Verwachtingen omlaag

Het herstel na de heropening, dat begin dit jaar nog hoopgevend was, is aan het uitdoven. De verwachtingen voor de groei van de economie liggen nu gemiddeld onder de officiële groeidoelstelling van 5%.

De zorgen over de Chinese economie hebben druk gezet op aandelenkoersen. De MSCI China index staat dit jaar, na een goede start door de heropening, inmiddels 10% in het rood. Daarbij valt op dat de verliezen in alle sectoren voorkomen: van defensieve tot cyclische namen. Dit geeft aan dat de zorgen vooral te maken hebben met de economische groei in brede zin. Maar ook geopolitieke spanningen spelen een rol.

Aanjagers voor mogelijk herstel in Chinese aandelen

Hoewel het negatieve sentiment de boventoon voert, dienen beleggers ook oog te hebben voor omstandigheden die gunstig kunnen uitpakken. De verwachtingen zijn laag, er is veel uitstroom geweest in de afgelopen tijd en de waarderingen van aandelen zijn laag. Dat maakt dat de gevoeligheid voor een eventuele aanjager hoog is. Chinese aandelen staan bekend om hun krachtige koersbewegingen, zowel omlaag als omhoog.

Er zijn verschillende aanjagers die kunnen zorgen voor herstel van Chinese aandelenkoersen. We noemen er drie:

1. Lage waarderingen

Chinese aandelen zijn laag gewaardeerd, met een verwachte koers-winstverhouding van bijna 10 voor de komende twaalf maanden. Dat is de onderkant van de bandbreedte in de afgelopen tien jaar en bijna 40% onder de koers-winstverhouding van de wereldindex. Veel pessimisme zit dus al in de koers verwerkt. Dit is niet direct een aanjager maar eerder een gunstige omstandigheid: het biedt een interessant instapmoment voor beleggers als er een draai ontstaat in het sentiment.

2. Meer overheidssteun

Er is de Chinese overheid veel aan gelegen om de excessen in de economie uit te bannen en de vastgoedbubbel gecontroleerd te laten leeglopen. Tegelijkertijd is het belangrijk om het vertrouwen van consumenten, bedrijven en beleggers weer terug te winnen om de groeidoelstellingen te halen.

Positief is dat de Chinese autoriteiten de ruimte hebben om de economie te stimuleren. De inflatie is laag en inmiddels zelfs negatief. Aan de andere kant moeten ze spaarzaam zijn met renteverlagingen, omdat die de winstgevendheid van banken aantasten. Bovendien zet het verlagen van de rente druk op de munt, die ze juist willen ondersteunen. Het is dus een balanceer-act om de vastgoedbubbel leeg te laten lopen zonder dat er te veel druk komt op de banken en op de economische groei.

We verwachten vooral meer gerichte stimulering om het consumentenvertrouwen aan te jagen. De consument heeft namelijk te kampen met een oplopende werkloosheid en verlies van vermogen door de dalende huizenprijzen en aandelenmarkt. Stijgt het vertrouwen van de consument, dan kunnen de forse spaartegoeden van de Chinese bevolking terug naar de beurs stromen.

3. Ingrepen op de beurs

We zien langzaamaan meer beursinterventies in de valuta -en aandelenmarkten vanuit de Chinese autoriteiten. Het lijkt erop dat ze geen grote koersdalingen meer tolereren. Een vaste grote koper in de markt biedt steun voor de koersen. Bovendien geeft het aan dat de overheid het vertrouwen van beleggers wil herstellen.

Onze positie

In onze actief beheerde portefeuilles zitten Chinese aandelen vooral in het 1895 Macrofonds. China vormt op dit moment ongeveer 7% van het fonds (tegen ruim 3% in de wereldindex). We onderkennen de moeilijke omgeving voor Chinese aandelen. Maar we houden ook rekening met mogelijke aanjagers. Afscheid nemen van de positie achten we dan ook niet op z’n plaats.

Bovendien richt de manager voor het Azië ex-Japan zich niet alleen op China, maar ook op de omringende landen, zoals India, Taiwan en Vietnam en Indonesië. Deze bieden een alternatief voor bedrijven die risico’s in hun bedrijfsvoering en toeleveringsketen willen spreiden en toch actief willen blijven in de regio. Onze brede aandelenpositie in de regio kan profiteren van deze beweging.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.