Blog: steeds meer bedrijven met een serieus carbonreductieplan
Een groeiend aantal beursgenoteerde bedrijven volgt de richtlijnen van het Science Based Targets initiatief (SBTi): ze volgen een wetenschappelijk onderbouwd plan om hun CO2-uitstoot terug te dringen en rapporteren of ze op schema liggen of niet.

Klimaatdoelen van Parijs
Wereldwijd zijn er beursgenoteerde bedrijven die streven naar het behalen van de klimaatdoelen van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden.
Om het pad naar 2050 te beschrijven, worden steeds vaker de corporate net zero richtlijnen gebruikt van het Science Based Targets initiatief (SBTi). Dit is een samenwerking van verschillende organisaties, waaronder het Wereld Natuurfonds (WNF) en de Global Compact van de VN.
Met SBTi volg je als bedrijf niet alleen een serieus plan om de klimaatdoelen te halen, maar verplicht je jezelf ook om tussentijds te rapporteren over waar je staat in het bereiken van de klimaatdoelen. Of je op schema ligt of niet.
Bedrijven, van klein tot heel groot, en uit de meeste sectoren kunnen zich verbinden aan een carbonreductieplan volgens de SBTi-richtlijnen. Wetenschappelijke SBTi-doelen voor de olie- en gasindustrie zijn in de maak.
“PSA Automobile, McDonalds, Coca-Cola, BMW, Ford en PostNL behoren tot de bedrijven die zich hebben verbonden aan SBTi.”
Wereldwijde groei
Het aantal bedrijven dat zich heeft verbonden aan SBTi is gegroeid van 515 in 2018 naar 4230 in 2022. Europa loopt hierbij voorop, in het bijzonder bedrijven uit Frankrijk, Duitsland en het VK. Voorbeelden van bedrijven die zich hebben verbonden aan SBTi zijn PSA Automobile, McDonalds, Coca-Cola, BMW, Ford en PostNL.
De groei kwam in 2022 vooral vanuit Japan en de rest van Azië-Pacific, inclusief China en India. Maar ook in Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika tonen bedrijven zich bereid om een pad te volgen dat leidt naar een netto-uitstoot van nul in 2050. Dit maakt dat we wereldwijd in deze koplopers kunnen beleggen.
SBTi in beleggingen
Kijken we naar de beleggingen die wij voor klanten beheren, dan bestaan de 1895-aandelenfondsen in de portefeuilles voor minimaal 20% uit duurzame beleggingen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar bedrijven die zich aan de SBTi-richtlijnen hebben gecommitteerd. Tenminste, wanneer ze ook vanuit risico-rendementsperspectief interessant zijn.
Dit zijn bedrijven die nu al proactief werken aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en hiermee de negatieve impact die ze hebben op het milieu. Hiermee werken ze ook aan het toekomstbestendig maken van hun bedrijfsmodellen. Ze kunnen worden gezien als sectorleiders die hun verantwoordelijkheid pakken.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.