Inflatie een probleem? Voor Japanse aandelen komt ze als een zegen
Japan is eindelijk aan het ontsnappen aan alsmaar negatieve inflatie. We verwachten in 2024 hogere rentes, een sterkere yen en een draai van obligaties naar aandelen. De vooruitzichten zijn gunstig voor Japanse aandelen, waar we binnen het 1895 Macrofonds een relatief grote positie in hebben.

Laatste centrale bank met negatieve rente
De Japanse centrale bank is na de sterke stijging van de rente in het Westen de enige met een negatieve beleidsrente.
Terwijl beleggers alweer uitkijken naar het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) en Fed hun rentes gaan verlagen, wachten ze op het moment dat de Bank of Japan (BoJ) de rente, die sinds 2016 negatief is, weer gaat normaliseren. Dat moment gaat in 2023 niet meer komen, maar in 2024 is die ruimte er wel degelijk.
Loongroei drijft inflatie op
De voornaamste aanleiding om de rente weer boven 0 te brengen is de veranderende inflatieomgeving. Sinds het uitbreken van de coronapandemie is er in Japan sprake van een gestage stijging van de inflatie die blijvend lijkt te zijn.
Hoewel inflatie sinds de pandemie voor een deel kostengedreven is, vormt de loonontwikkeling een factor die inflatie structureel op een hoger niveau kan houden. Dit jaar was de loongroei, mede onder druk van de overheid, het sterkst in meer dan dertig jaar. En naar verwachting krijgt deze in 2024 een vervolg.
Dit zou betekenen dat Japan na decennia eindelijk uit de omgeving van alsmaar negatieve inflatie kan ontsnappen. Deze omgeving is met name positief voor Japanse obligaties geweest, terwijl Japanse aandelen bij internationale beleggers uit de gratie waren.
Verandering in beleggersomgeving Japan
Maar de perceptie van internationale beleggers van Japanse aandelen verandert en de aantrekkelijkheid van Japanse obligaties voor binnenlandse beleggers neemt af. De associatie met deflatie en een alsmaar zwakker wordende yen kan plaatsmaken voor een normale inflatieomgeving en een yen die juist sterker wordt.
Dit jaar zijn Japanse aandelen in euro achtergebleven bij die van de wereldindex (13,5% tegen 17,5%). Maar in lokale valuta is het rendement wel bovengemiddeld en staat de Topix op een record.
Een structureel hogere inflatie heeft naar verwachting een positieve impact op Japanse aandelen. Daarbij is er sprake van meerdere factoren die in 2024 kunnen zorgen voor een inhaalslag.
Grote draai uit Japanse obligaties
Als de loonstijgingen in 2024 een vervolg krijgen en zorgen voor hoog blijvende inflatie, kan de Bank of Japan overgaan tot het verhogen van de rente. Dit kan onder beleggers leiden tot een beweging van Japanse obligaties naar Japanse aandelen. De overheid probeert tegelijkertijd met belastingprikkels het aandelenbezit onder Japanners te bevorderen.
Ook de Japanse yen kan van een hogere rente profiteren. Vooral als deze later volgend jaar gepaard gaat met renteverlagingen in het Westen. De yen staat namelijk op dit moment niet ver verwijderd van het zwakste niveau sinds het knappen van de Japanse zeepbel begin jaren 90. Uiteraard is een sterke yen niet goed voor exporteurs, maar een nieuwe inflatiedynamiek kan wel zorgen voor een hogere nominale groei.
Bedrijfshervormingen een plus
Tot slot zijn er bedrijfshervormingen die meer gericht zijn op de verbetering van de aandeelhouderswaarde. In een omgeving met inflatie zijn die makkelijker te realiseren dan in een omgeving met deflatie. Hogere dividenden liggen met een oplopende inflatie in het verschiet. Daar komt bij dat Japanse bedrijven veel cash op de balans hebben.
Samen met een lage waardering (koers-winstverhouding van 14 tegen 16 voor de wereldindex) zien wij in deze veranderende omgeving een gunstig klimaat voor verder herstel van Japanse aandelen in 2024.
Meer lezen over onze beleggingsvisie?
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.